Precíz mérésekre adnak lehetőséget a pangó medrek

2021.11.04. 07:46

Győr-Moson-Sopron megyében is alacsony a folyók vízállása, de ez nem rendkívüli

Az utóbbi hetekben alacsony a vízállás, ez azonban nem rendkívüli októberben. Az öntözést nem befolyásolja, esetleg a hajózást. Viszont alkalmat ad egy ritkán megvalósítható méréssorozatra.

Gyurina Zsolt

2021.11.03.Alacsony vízállás.Képen:Enes Lisi.Gyõr.Fotó:Huszár Gábor,Kisalföld

Forrás: Kisalfold

Fotó: Huszár Gábor

A csapadékszegény időjárás következtében rendkívül alacsony a Duna vízszintje az utóbbi hetekben. Érdeklődésünkre az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatta lapunkat: megyénkben a mostani alacsony vízállás megszokott, a vízügyes szakmában ezt az időszakot hívják őszi kisvizes időszaknak, melyre minden évben számítanak.

Nem dőlt meg a rekord

Az október egyébként is az évnek a legkisebb vízhozamú hónapja, mint közölték. A kisvíz mértékét tekintve pedig a 2018-as legkisebb vízszintnél feljebb vagyunk, tehát nem mértek szélső értéket. A vízminőség nem romlik ilyenkor, erről nem kaptak bejelentést.

Mint megtudtuk, a teherhajózás számára gondot jelent az alacsonyabb vízszint, különösen, ha eléri a hajózási kisvízszint körüli tartományt, mert ilyenkor a gázlós szakaszokon áthajózás során a hajók nem tudják a 2,5 méteres hajómerülési lehetőséghez tartozó százszázalékos kapacitásukat kihasználni. Az Éduvízig, mint az érintett Duna-szakaszon a vízi út fenntartója, ezeket a szűk keresztmetszeteket (gázlókat és hajóútszűkületeket) a legmodernebb mérési technológiával folyamatosan felméri és a hajózásban érintettek számára közzéteszi, ezzel segítve az útvonal tervezését.

Hozzátették azt is, hogy a jogszabály alapján a vízhasznosítási idény öntözés esetén március elsejétől október végéig tart. Ennek megfelelően a folyóinkon most érkező kis vízhozamok nem befolyásolják az öntözést, a régiós vízügy vízpótolt rendszereiben az időszakra jellemző vízmennyiségek biztosítottak.

Több száz kilométeres szakaszon tudtak precíz méréseket végezni

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közölte, hogy a mostani alacsony vízállás lehetőséget adott a vízügyes szakembereknek arra, hogy ritkán megvalósítható méréssorozattal a szokásosnál is precízebben mérjék meg a vízhozamot, illetve a vízszintet az egyes ellenőrző pontokon.

A vizsgálatok során a Duna több száz kilométeres hazai szakaszán a meghatározó helyszíneken pontosíthatták a mederben lévő víz mennyiségének, illetve magasságának adatait. Az úgynevezett kisvízszintrögzítés friss adataival a folyó hazai szakaszán biztonságosabbá válik a hajózás és pontosabbá a hidrológiai előrejelzés. A méréssorozatot az OVF koordinálásával a győri, a budapesti és a bajai vízügyi igazgatóság végezte az elmúlt hétvégén. A következő napok esőzései miatt vízszint- emelkedés várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában