Bemutatták a terveket

2021.10.26. 07:12

Tanösvény lesz a várkertben és a Wittmann parkban Mosonmagyaróváron

Tanösvényt alakítanak ki a várkertben és a Wittmann parkban, amely segítségével megismerhetjük a zöldterületek értékeit. Számos kutatást is végeznek a térség élővilágáról az AgriNatur elnevezésű, osztrák–magyar határon átnyúló projekt keretében, amelyet lakossági fórumon mutattak be Mosonmagyaróváron.

Mészely Réka

Lakossági fórumon mutatták be az érdeklődőknek az eddigi eredményeket és a jövőbeli elképzeléseket.

– Az osztrák–magyar projektben első körben 412 ezer eurót nyertünk hazai fejlesztésekre és kutatásra, majd további 44 ezer euró kiegészítő támogatást mellé. A Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karának partnere ebben a mosonmagyaróvári önkormányzat, a Fertő–Hanság Nemzeti Park, a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület, míg osztrák oldalon a bécsi önkormányzat erdészeti, mezőgazdasági és környezetvédelmi részlegei, de egy ökológiai kutatóintézet is – hangsúlyozta dr. Vér András, az AgriNatur projekt vezetője, aki a napokban lakossági fórumon számolt be az eddigi eredményekről és további tervekről.

– Számos kutatást végzünk, elsősorban Natura 2000-es területeken. Jánossomorja határában és a Wittmann parkban madártani megfigyelések voltak. Utóbbi helyszínen például láthattunk olyan új fajokat, mint a dankasirály, a kis poszáta, az örvös és szürke légykapó, eltűnt viszont a sárgarigó, a kuvik, a héja, a búbos banka vagy a kis őrgébics – mutatott rá a szakember.

A kutatások mellett fejlesztéseket is tervezünk – hangsúlyozta dr. Vér András projektvezető.

A kutatás kiterjedt az őshonos és tájjellegű növényfajokra is. Felmérték továbbá a Wittmann park fa- és cserjeállományát. Érdekesség, hogy a város legnagyobb zöldterületén felmért 458 fa 37 fafajhoz tartozik. Ennek részleteibe dr. Király Gergely egyetemi tanár avatta be a hallgatóságot. A tanulmányok egyébként a www.interreg-athu.eu/hu/agrinaturathu-n megtalálhatók.

A nagyközönség számára is készülnek fejlesztések. Mosonmagyaróvár „zöld tüdejében” agrártörténeti-ökológiai tanösvényt álmodtak meg.

Lakossági fórumon mutatták be az érdeklődőknek az eddigi eredményeket és a jövőbeli elképzeléseket.

– Intézményünk történetéhez szorosan kapcsolódik a Wittmann Antal nevét viselő zöldterület, ahol többek között a következő attrakciók valósulnak meg: pihenőrészt alakítunk ki Bauer Rudolf szobránál vagy az egykori gazdászfa helyén, illetve Lajta- parti pihenőhelyet. Minél kevésbé szeretnénk belenyúlni a természetbe, ugyanakkor az ökotudatosságot erősítő táblákat is kihelyezünk – sorolta a szakmai vezető.

Számos olyan értéket is bemutatnak, amelyeket alig vagy csak nagyon kevesen ismerhetnek a mosonmagyaróváriak közül. A parkban tájba illeszkedő padokat és hulladékgyűjtőket helyeznek ki, várhatóan jövő tavaszra. Arról korábban szintén beszámoltunk, hogy számos mesterséges odú is segíti, hogy a madarak otthonra leljenek a parkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában