Ünnep

2021.10.22. 20:18

Október 23. – 1956-ra emlékeztek Kapuváron és Csornán – fotók

kisalfold.hu

Mécsesek gyúltak Kapuváron

Pénteken rendeztek megemlékezést Kapuváron a forradalom és szabadságharc tiszteletére az 1956-os emlékműnél. A rendezvény szónoka Gyopáros Alpár kormánybiztos, országgyűlési képviselő volt, aki beszédében kiemelte, hogy a hatvanöt évvel ezelőtti őszi reggelen a nap a magyar emberek számára az igazságosság, a szabadság és a nemzeti egység eszméiben szórta szét sugarait.

„..forradalmaink és szabadságharcaink mindegyike, így 1956. is világos utat mutat, értelmet és célt ad a jelenünknek, hiszen a magyar hősöktől nyert nemzeti önbecsülésünk ma is erőt ad ahhoz, hogy mindig mi akarjunk rendelkezni a saját sorsunk és nemzetünk jövője felett”

– fogalmazott a szónok, aki felemlegette Kapuvár hőseit, köztük Szigethy Attilát, aki kapuvári születésűként az országos események egyik irányítója, emblematikus szereplője lett, s mint azt kihangsúlyozta, a megtorlások időszakában a kapuváriak példát mutattak bátorságból, hazafiasságból, emberségből.

„Tiszteljük meg 1956 mártírjainak áldozatát azzal, hogy mi is tovább őrizzük az utánunk következő generációknak a hazát, a független és szabad Magyarországot, az ezer éves hagyományainkat és értékeinket azért, hogy aztán legyen unokáinknak is szabad, magyar hazája”

– mondta Gyopáros Alpár.

Közreműködött még Kapuvár Város Fúvószenekara, valamint a Páli Szent Vince Iskolaközpont diákjai, akik érzékletes műsorral idézték fel az ’56-os eseményeket. A rendezvény végén az emlékezők tiszteletük jeleként elhelyezték az emlékműnél koszorúikat, mécseseiket.

 

Fáklyás felvonulás Csornán

Csornán fáklyás felvonulással kezdődött ma este az 1956-os megemlékezés.

A résztvevők a Városháza elől az 1956-os emlékműhöz mentek, ahol Dömötör Csaba államtitkár mondta el gondolatait a forradalommal és szabadságharccal kapcsolatban.

Az ünnepi műsorban a Hunyadi János Technikum diákjai is közreműködtek.

Az ünnepség végén a város vezetői, az intézmények és civil szervezetek képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában