Megemlékezés

2021.09.19. 21:36

Sopronban, Sopronbánfalván és Ágfalván is megemlékeztek a német ajkú elüldözöttekről – fotók

A hetvenöt évvel ezelőtt Magyarországról elüldözött német ajkú polgárokra emlékeztek hétvégén három helyszínen. Ágfalván és Sopronbánfalván német és magyar nyelven tartott evangélikus istentisztelettel, Sopronban pedig a Templom utcai emlékműnél rótták le tiszteletüket a megemlékezők.

Papp Fanni

Sopronbánfalván istentisztelettel, illetve a Hajnal téri emlékműnél koszorúzással emlékeztek meg szombaton a helyi németek kitelepítésének évfordulójáról. Az istentiszteletet követően a Hajnal téri kitelepítési emlékműnél tartottak koszorúzást. Krisch Magdolna, a Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke beszédében kiemelte: az utókornak kötelessége emlékezni, és a még élő generáció sem hagyhatja, hogy feledésbe merüljön a tragikus történelmi esemény.

Vasárnap délelőtt Ágfalván tartottak istentiszteletet, ahol megemlékeztek a 75 évvel ezelőtt kitelepített ágfalvi németekről és hálát adtak a megújult gyülekezeti házért. Az istentiszteleten igét hirdetett Fabiny Tamás püspök és ünnepi beszédet mondott Soltész Miklós államtitkár.

Ezt követően Sopronban a Templom utcai emlékműnél rótták le tiszteletüket a megemlékezők. Az események felidézése sokakat érzékenyen érintett. Beszédet mondott többek között Krisch András, a Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese.

– Az 1921-es népszavazás után 25 évvel, 1946 tavaszán a kitelepítéssel kellett szembenézniük a magyarországi, így a soproni németeknek is, akik hűségesek voltak hazájukhoz 1277-ben, hűségesek voltak az ezt követő évszázadokban, végigharcolták magyar honvédként az első és második világháborút. 1946-ban egy olyan országot kellett elhagyniuk, amelyet otthonuknak tekintettek – idézte fel a történteket.

Ritter Imre, az Országgyűlés német nemzetiségi szószólója beszédében három rövid anekdotában foglalta össze gondolatait.

Sopronban a beszédek után a Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola, a Sopron és Környéke Német Kultúrklub, a Nemesnádudvari Német Nemzetiségi Hagyományőrző Tánccsoport képviselői koszorúkat helyeztek el a templom melletti kitelepítési emlékművön.

A vasárnapi koszorúzás után az esemény a Liszt-központban kulturális műsorral zárult, ahol Egy kitelepítés szomorú története táncban címmel mutatták be ifj. Kishegyi Simon előadását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában