I. József, a Közel-Kelet egyik fontos vallási szereplője

2021.09.08. 11:52

A szír pátriárkát látták vendégül Pannonhalmán – Sok-sok fotó

Jusszef Abszi (I. József) antiochiai melkita pátriárka két püspökével kedden a Pannonhalmi Főapátságba látogatott. Az egyházi delegáció a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra érkezett Magyarországra.

Barki Andrea

Forrás: Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

Az antiochiai melkita pátriárka a Rómával egyesült melkita egyház első számú vezetője. A Melkita Görögkatolikus Egyház szinódusa 2017-ben választotta I. József néven pátriárkává Jusszef Abszit, aki az elmúlt évtizedben damaszkuszi helynökként szolgált, valamint a szíriai karitászt vezette. I. József, a Közel-Kelet egyik fontos vallási szereplője, a szír melkita egyház vezetője kíséretével, Jean-Abdo Arbach homsi melkita érsekkel és Elias El-Debeivel, Dél-Szíria és a jordániai területek püspökével Pannonhalmán töltött egy napot.

A szír pátriárka a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és Magyarország kormányával évek óta együttműködik különböző segélyprogramok, iskola- és templomépítések révén.

Őboldogsága I. József kifejezett kérése volt, hogy Pannonhalmára, a kelet és nyugat találkozásainak ezeréves helyszínére zarándokolhasson és találkozhasson a szerzetesközösséggel.

A házigazda Hortobágyi T. Cirill főapát személyesen vezette körbe a vendégeket és mutatta be az ezeréves falakat. A bazilika megtekintése után lélegzetelállító panorámában volt részük a vendégeknek.

„Őboldogsága sokat hallott Pannonhalmáról és tudta, hogy kapcsolatban vagyunk különböző keresztény felekezetekkel, köztük keleti egyházakkal. Éppen huszonöt éve járt nálunk Szent II. János Pál pápa. Látogatásakor kiemelte, hogy az apátság alapítása az egyházszakadások előtti időkre nyúlik vissza, ezért múltunk arra kötelez bennünket, hogy keressük a kapcsolatot azokkal a testvéregyházakkal, amelyekkel az mára kissé meglazult. A vendégkönyvben megmutattam a Szentatya és a később nálunk járt III. Senuda kopt pápa, Alekszij moszkvai, valamint Bartolomeo konstantinápolyi pátriárka aláírásait és bejegyzéseit” – idézte fel a látogatás kedves pillanatait a vendéglátó Cirill főapát.

Az apátság könyvtárát Dénesi Tamás levéltár-igazgató mutatta be, majd a Magyar Teremben a főapátság ritkaságai közül egy XIII. század elejéről származó eredeti Bibliát és az ezerötszázas évekből való liturgikus könyvet lapoztak fel, amit az akkori pannonhalmi főapát készíttetett. A vendégek megtekintették az apátság két legfontosabb oklevelét, az 1001-ből származó alapítólevelet és a tihanyi apátság 1055-ből származó alapítólevelét.

A pátriárka, aki maga is gyűjti az ikonokat, különös érdeklődéssel tekintette meg a zömében XIX. századból származó különlegességeket, amelyeket dr. Ruzsa György, az ELTE Művészettörténeti Intézetének professor emeritusa adományozott az apátságnak.

A részben latin nyelven zajló napközi imaórán is részt vett kíséretével I. József. A jelképes alkalmon a turisták mellett a főapátság érdeklődő munkatársai jelen voltak. A program zárásaként a pátriárka valamennyi szerzetessel találkozott, akik közös énekkel búcsúztatták.

„Nagyon személyes volt a találkozó, vendégeink meséltek nekünk a mindennapjaikról, így megtudtuk, hogy erős az elkötelezettségük a misszió iránt” – osztotta meg lapunkkal Cirill főapát az élményeit, benyomásait.

A pátriárka egyik püspöke elmondta, hogy tíz éve, amikor átvette a püspökséget, kilenc templomát földig rombolta az Iszlám Állam, és elölről kellett kezdeni mindent. Az egyházuk iskolákat tart fenn, ahol tudatosan nemcsak melkita, hanem muszlim gyerekeket is tanítanak. Azt mondják, hogy az az iszlám fiatal, aki keresztény iskolába jár, biztos nem lesz később az Iszlám Állam tagja. Vallását megtartja, de pozitívan viszonyul a kereszténységhez.

Az apátsági zarándoklata során Őboldogsága I. József pátriárka viszontlátogatásra meghívta a főapátot Damaszkuszba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában