járvány&védőoltás

2020.12.11. 18:47

Koronavírus – Stagnál a betegszám a győri Petz-kórházban, január végén megkezdődhet a lakosság oltása

A Petz-kórházban naponta 160-180 koronavírusos beteget látnak el.

kisalfold.hu

Különleges laboratórium működik Szirák egyik családi házánál, olyan ellenanyagot készít itt egy cég ami hozzájárulhat a koronavírus elleni harc sikeréhez is. Az English & Scientific Consulting Kft. (SCICONS) biotechnológiai laboratóriuma 2015 óta működik a településen. 20200518 Szirák Fotó: Ladóczki Balázs LB Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Illusztráció/MWarchív

A győri Petz Aladár Megyei Oktatókorházban már a két ünnep közt elkezdődhet a megyei egészségügyi dolgozók oltása, január végén pedig a lakosságból önként jelentkezőké

A győri Covid-19 híradó 19. adásában Dr. Dézsi Csaba András polgármester megválaszolta a város lakóinak, a járványügyi szabályozásokkal kapcsolatos kérdéseit. A pénteki híradóban Dr. Tamás László János a Petz Aladár Megyei Oktatókorház főigazgató-főorvosa is beszámolt az aktuális helyzetről.

Az egyik legfontosabb kérdés, ami felmerült az egészségügyi ellással kapcsolatban, hogy feliratkozzunk-e a hamarosan érkező védőoltásra?

Dr. Tamás László János főigazgató-főorvos javaslata szerint, aki teheti, éljen a lehetőséggel és iratkozzon fel, mivel a szabályok betartása és a lakosság 60-70 százalékos átoltottságával érhető el a lakosság biztonsága és a nyájimmunitás.

– Ha le tudjuk küzdeni a félelmünket, oltassuk be magunkat. A régebbi oltásokkal kapcsolatban az emberek döntő többségének nincsenek kételyei, ezek az oltóanyagok egész betegségeket tüntettek el körülöttünk. Ezért bízzunk azokban, akik ezt a vakcinát megalkották és akik beadják – fogalmazott a főigazgató.

A főorvos hozzáette, egyenlőre még vannak kérdőjelek, ugyanis a saját immunitás is csak fél évig tart, így nem tudható, hogy az oltással kapcsolatban nem alakul-e ki hasonló helyzet.

Hangsúlyozta, aki bármilyen akut, fertőző betegségben szenved az oltás előtt, várja meg amíg meggyógyul.

Jó hír, hogy a tiszti főorvos által kijelölt 40 oltópontból az egyik a győri Petz Aladár Megyei Oktatókorház, ami Győr-Moson-Sopron megye lakosságát fogja ellátni, a megye összes egészségügyi dolgozójával kezdve. A vakcina várhatóan karácsony és szilveszter között érkezik meg az intézménybe és január közepe, vége felé, a lakosságból az önkéntes jelentkezőket elkezdhetik oltani.

Számok

A győri Petz-kórház járványügyi ambulanciája szeptember elseje óta 9500-nál több beteget fogadott, ebből 2550 fő volt Covidos. Jelenleg napi 160-180 koronavírusos pácienst látnak el.

„Amikor öt megyét láttunk el, ez a szám napi 300-ra is emelkedett, de az utóbbi 3-4 hétben napi 160 és 200 közöttire csökkent a fekvőbetegek száma. 103 Covid intenzív ágya van a kórházban, ahol jelenleg 19 beteg van gépi lélegeztetésen. A legnehezebb időszakban 47 intenzíves beteg volt, az ekkor megszerzett tapasztalatainkkal ez a jelenlegi szám könnyen tartható, nem vagyunk túlterhelve”

– mondta el Dr.Tamás László János. – A tendencia alapján úgy tűnik, hogy marad ez betegszám. A bekerült két és félezer beteg 16 százalékát vesztettük el, ők mind súlyos betegségekben szenvedtek.

A főigazgató azt is elmondta, a későbbiekben a gyógyult betegeknek rehabilitációs hálózatot teremtenek, mert a betegség sok esetben nem múlik el nyomtalanul.

A teljes Covid híradó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában