A megyében vélhetően minden nyolcadik, kilencedik ember pozitív

2020.11.17. 06:47

Koronavírus és a végső búcsú joga: új szabályozás a győri Petz-kórházban

A korlátozó szabályokat a kapcsolattartási engedély sem írja felül.

kisalfold.hu

20200414 Győr Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Forrás: Kisalföld Archív

Fotó: Csapó Balázs

Teljes kapacitással működnek a kórházak. Leterheltségük óriási. Úgy kell ellátni a betegeket, hogy megvédjék őket és az ellátó személyzetet is a Covid–19 vírustól, mégis mindenki a legmegfelelőbb ellátást kapja. A kórházakban látogatási tilalom van.

Az operatív törzs november 12-i tájékoztatóján Müller Cecília arra az újságírói kérdésre, hogy a látogatási tilalom ellenére el lehet-e búcsúzni a kórházban ápolt haldokló hozzátartozótól, az alábbiakban válaszolt.

„Természetesen ez az alapjog nem változott. Ez mindenkor érvényes volt és a pandémia idején is, a koronavírusos járvány idején is igaz. Tehát ez egy alkotmányos és az egészségügyi törvényben rögzített jog, hogy el tudjanak köszönni a végstádiumban lévő betegektől a hozzátartozóik. Látogatási tilalom áll fenn természetesen intézményeinkben, de ez a jog megillet mindenkit, és a látogatás egyébként egyedi méltánylást követően lehetséges az intézményeinkben” – mondta az operatív törzs tájékoztatóján az országos tiszti főorvos.

Erre tekintettel új szabályozás lépett életbe a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban.

Dr. Tamás László János főigazgató főorvos a Kisalföld megkeresésére elmondta, hogy ha a kezelőorvos észleli a beteg állapotának jelentős romlását, akkor egy jelzést küld SMS, telefon vagy távirat formájában a hozzátartozónak – amit eddig is megtett –, és ő adhat jogosultságot és írásos engedélyt a hozzátartozó belépésére is.

„Mivel Győr-Moson-Sopron megyében vélhetően minden nyolcadik, kilencedik ember Covid–19-pozitív, vagyis így bárki fertőzhet és a ragályos betegségek kezelésének területe veszélyes zóna, figyelmeztetjük a kapcsolattartót arra, hogy ilyen körülmények között a kórházba belépni komoly kockázat a hozzátartozókra, a betegekre és az egészségügyi dolgozókra nézve egyaránt

– tájékoztatott a főigazgató, hozzátéve: – Felhívjuk mindenki figyelmét arra, hogy a korlátozó szabályokat – karanténkötelezettség, kijárási tilalom – a kapcsolattartási engedély sem írja felül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában