Elismerés

2020.10.29. 14:42

Magyar Kézműves Remek – Kenuval nyert a fiatal soproni asztalos

Két éve kezdte az önálló vállalkozását, először indult a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara pályázatán és máris elnyerte a Magyar Kézműves Remek elismerő címet Hampl Márton soproni bútor- és épületasztalos. Lécpalánkolt kenut készített, abból is ez volt az első munkája.

Bódvai Ildikó

20201021 Sopron Magyar Kézműves Remek 2020. díjas - fakenu Képen: Hampl Márton - Lécpalánkolt kenu Fotó: Griechisch Tamás GT Kisalföld

Fotó: Máthé Daniella

Egy álomszép kenu, egy igazi remekmű fogad, amikor belépünk Hampl Márton Bánfalvi úti műhelyébe. Az öt méter hosszú, kilencven centi széles hajó gyakorlatilag betölti a teret és vonzza a tekintetet.

– Ez volt az első alkalom, hogy indultam a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara pályázatán, az utolsó pillanatban állítottam össze a dokumentációt. Egy barátom hívta fel a lehetőségre a figyelmemet – mondja a fiatal asztalos, miközben tekintetével simogatja a remekművet. Közben azt is elárulja, hogy a kenut ez alkalommal a kedvünkért hozta a műhelybe, egyébként az édesapjánál tartják Ágfalván. Neki ajándékozta ugyanis ezt a munkáját, amivel a Magyar Kézműves Remek díjat nyerte.

– Hajóépítéssel csak amatőr szinten foglalkozom. Bútor- és épületasztalos a szakmám. Egy olyan szakember vagyok, aki tömör fával dolgozik – kezdi a bemutatkozást Hampl Márton, miközben nyilvánvalóvá válik, hogy egy olyan mesterrel állunk szemben, akinek a munkája egyben a szenvedélye is. Eredetileg saját célra készítette a kenut, ami egy prototípus. Több alkalommal kipróbálták a Tisza-tavon és remekül működött. – Hobbiból építettem, de úgy gondoltam, később akár profitálhatok is belőle. Klasszikus kanadai stílusú kenunak mondanám, ami erdeifenyőből és kőrisből készült lécpalánkolt technológiával, kívül-belül üvegszövet és epoxigyanta bevonattal. Előnye, hogy a társainál könnyebb, hiszen fából készült és nem műanyagból. Kétszázötven munkaórába telt az elkészítése – mondja, s ezzel azt is jelzi, a felhasznált nemes anyagok és a sok befektetett munka a kenu árában is megmutatkozik.

A jól felszerelt műhelyen látszik, hogy ez a hely a fiatal mester második otthona és büszkesége. – Korábban alkalmazottként dolgoztam különböző soproni asztalosvállalkozásoknál. A fa szeretete és az önállóság miatt akartam ezt a saját műhelyt. Két éve a nulláról indítottam el az önálló vállalkozást. Igyekszem több lábon állni, csinálok konyhákat, beépített bútorokat és különböző stílusban tömör fából készült szekrényeket. Lézervágással és lézergravírozással is foglalkozom, mikor, mire van igény – mondja végezetül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában