A pozitív eredmények aránya 6 százalék

2020.09.10. 06:33

Több vírustesztet végeznek Győrben is, de egyre több tesztre van szükség

Kezelhető a CoVID–19-betegek száma a győri Petz-kórházban: egyedi megállapodás alapján szűrik a Széchenyi-egyetem és az Audi-ETO kézilabdacsapat tagjait.

Barki Andrea

Fotó: Csapó Balázs

Nyíregyházán, Budapest északi és központi területein és Debrecenben növekedő tendenciát mutattak ki az új koronavírus örökítőanyagának mennyiségében a 36. héten végzett szennyvízvizsgálatok. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által végzett szennyvízvizsgálatok eredményei és a megnőtt pozitív esetszámok azt mutatják, hogy a járvány nem ért véget, ezért nagyon fontos továbbra is a korlátozások betartása.

Győrben a szennyvízben lévő örökítőanyag koncentrációja alacsony és stagnáló tendenciát mutat. Megkérdeztük dr. Tamás László Jánost, a Petz-kórház főigazgató főorvosát, mennyi Covid–19-cel kapcsolatos beteget látnak el.

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgatója elmondta: jelenleg három fekvőbeteget kezelnek. Ők idősek, 65 év fölöttiek, középsúlyos megbetegedésük van. A fertőzőosztályon gyógyítják őket, intenzív ellátást nem igényelnek.

– A járványügyi oldalon naponta 35–40 gyanús járóbeteget látunk el. Átlagosan 10 felnőttet és 6–8 gyermeket kezelünk gyanús tünetekkel, de más betegség miatt. Az intenzív osztályon jelenleg nincs sem gyanús, sem igazolt fertőzött beteg – részletezte az adatokat dr. Tamás László János.

A Fertőzés legkisebb gyanúja is elég

A kórházban minden olyan betegnél elvégzik a PCR Covidteszt vizsgálatot, aki az intézménybe fekvőbeteg-ellátásra érkezik és a legkisebb gyanú is felmerül Covid–19-fertőzésre. Naponta jelenleg 100–120 PCR-tesztet végeznek a szakemberek, a pozitív eredmények aránya 6 százalék.

A főigazgató elmondta azt is, hogy mivel a gyanút megalapozó tünetek száma megnövekedett, sőt, gyakran minimális tüneteket okoz a vírusfertőzés, ezért az intézményben fekvő betegek és ellátók védelmében egyre több tesztvizsgálatra van szükség.

– Végzünk a járványügyi ambulancián tesztet olyan járóbetegeknek, akik tünetesek, gyanúsak Covid-fertőzésre, de kórházi kezelést nem igényelnek, őket otthoni karanténba küldjük. Végzünk PCR-vizsgálatot utazáshoz kötött és egyéb okból kezdeményezett költségtérítéses esetekben, de végzünk tesztet kijelölés alapján külföldről visszatérő kollégistáknak, középiskolás diákoknak is. Egyedi megállapodás alapján szűrünk a Széchenyi-egyetemnek és az Audi-ETO kézilabdacsapat tagjainak – sorolta a főigazgató, kiknél végeznek szűrővizsgálatot.

Természetesen a kórházban észlelt eseteken kívül más vizsgálóhelyek is vannak a megyében, ahol pozitív eseteket találnak, ebből adódik az operatív törzs által hivatalosan közölt magas megyei esetszám, ami tegnap 262 volt a https://koronavirus.gov.hu/ honlapon.

Lassan itt az influenzaszezon

Az óvoda- és iskolakezdés után, az őszi hűvösebb idővel együtt megjelenik lassan az influenzaszezon is. A tünetek hasonlósága nem fogja megkönnyíteni sem a betegek, sem az ellátók helyzetét.

– Az őszi, enyhébb lefolyású meghűléses megbetegedések, amelyek náthával, hőemelkedéssel járnak csupán, viszonylag jól elkülöníthetők a Covid–19 járványos megbetegedéstől. Természetesen, mint minden vírusfertőzést, amely kórházi kezelést igényel, hasonló járványügyi elkülönítés mellett fogunk kezelni, mint ahogy korábban is – jegyezte meg dr. Tamás László János.

Aki beteg, maradjon otthon

A főigazgató azt tanácsolja, hogy az enyhe lefolyású betegségek esetében is tartsunk távolságot, ne feledkezzünk meg az alapvető a higiénés rendszabályokról és a maszk viseléséről sem. Mint orvos magától értetődőnek tartja, hogy aki beteg, az maradjon otthon, kerülje a közösséget, a munkahelyét és az iskolát addig, amíg meg nem gyógyul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában