Időjárás

2020.08.18. 12:30

Vihar – Rengeteg dolga volt a tűzoltóknak megyeszerte – Reagált a Pannon-Víz – Ma is leszakadhat az ég

Az egész megyére citrom riasztás van érvényben a zivatarok miatt.

kisalfold.hu

Fotó: Csapó Balázs

Citrom riasztás a megyére

Kedden késő délelőttől kezdődően egy újabb hullámban ismét egyre többfelé számíthatunk zivatarok kialakulására. Elsősorban a Dél-Dunántúlon, Dél-Alföldön, délkeleten lehetnek intenzívebb, hevesebb zivatarok, amelyeket felhőszakadás (ált. 20-30, délen, délkeleten néhol >40-50 mm), 60-90 km/h-s széllökések és jégeső kísérhet.

A csapadékzóna mozgása során délkelet, kelet felé halad majd, és az esti óráktól már egyre inkább gyengülni fog, és éjjel főként már csak keleten lehetnek zivatarok. Szerdán a Dunántúlon csak néhol, míg keleten elszórtan lehet zivatarokra számítani. Ezekhez is elsősorban intenzív csapadék társulhat (többnyire ~ 10-30 mm), de átmeneti szélerősödés és kisebb méretű jég sem zárható ki.

Fotó: met.hu

75 riasztás

Hétfő délután hatalmas zivatar érte el Győrt és környékét. A Győr-Moson-Sopron megyei műveletirányítási központba hetvenöt riasztás érkezett a viharos időjárás miatti károkról. A legtöbb bejelentés a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt történt, amely pincéket, alagsorokat, üzleteket árasztott el.

A győri, pannonhalmi, lébényi és csornai hivatásos tűzoltók munkáját, akik közel harmincan vettek részt a kárfelszámolási munkákban, önkéntes tűzoltó egyesületek és önkéntes mentőszervezetek is segítették, összesen ötvenegy fővel, kilenc járművel. A szivattyúzási munkálatok egész az esti órákig tartottak.

Városszerte, többek között Győrben a Szellő, a Szigethy, a Baross, a Sport és az Ipar úton dolgoztak a hivatásos és önkéntes egységek, de a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban éjszaka is több szivattyú működött, ahol az alagsorból a gépészetet veszélyeztető nagy mennyiségű vizet több ezer négyzetméteres területről távolították el a tűzoltók. Délután Győr és Nagyszentjános között egy fa dőlt a vasúti pályára, így egy ideig a vasúti forgalom is szünetelt ezen a szakaszon.

 

Reagált a Pannon-Víz

A közleményt változtatás nélkül közöljük:

2020. augusztus 17-én 16.30-tól mintegy 40 percen keresztül óriási mennyiségű csapadékot hozó felhőszakadás zúdult Győrre. Az eső intenzitása meghaladta a 80 mm/óra értéket, ami azt jelenti, hogy minden egyes négyzetméterre 80 liter víz jutott.

Ezzel a hatalmas vízmennyiséggel a város egyesített rendszerű csatornái 19 órára tudtak megbirkózni, de így is kapacitásuknak megfelelően ellátták feladatukat, hiszen karbantartásuk üzemi kapacitásuk fenntartására biztosított.

A város néhány pontján átmeneti vízborítás alakult ki, de ezek a gyűjtőhálózat levezető képességének arányában fokozatosan megszűntek. Sok víznyelőbe most sem tudott bejutni a víz, mert a rácsokat eltömítették falevelek, és egyéb utcai hordalékok.

Továbbra is várjuk a győriek bejelentéseit arról, ha valahol eltömődött víznyelőrácsokat látnak, mert munkatársaink ezekről el fogják távolítani az odagyűlt szemetet.

Azokon a területeken, ahol a csatornázás elválasztott rendszerű, azaz külön vezeték vezeti el a szennyvizeket és külön vezeték, vagy árok a csapadékvizeket, ott nem a PANNON-VÍZ Zrt. feladata az esővizek elvezetése.

A PANNON-Víz Zrt. minden rendelkezésére álló eszközzel, emberi erőforrással, csatorna rekonstrukciókkal biztosította és biztosítja az üzemeltetésére bízott csatornák kapacitásuknak megfelelő működését.

Minden, ezzel ellentétes híresztelés feltehetően a hiteles információk hiányában születhetett és ezért alaptalan!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában