Katasztrófa

2020.08.06. 15:24

A robbanás sújtotta Bejrútról mesélt a győri Vántus Rabán

Öt éve járt a libanoni fővárosban.

Simon Judit

Az egész világ Bejrútra figyel, ahol kedden, a kikötőben nagy mennyiségű ammónium-nitrát berobbanása miatt egész városrészek váltak lakhatatlanná, több mint ötezren megsérültek, a halottak száma pedig már 130-ra emelkedett.

Az egykor a Közel-Kelet Párizsaként is ismert várost korábban is érték már katasztrófák, évekig tartó polgárháború, politikai versengés és problémák sora váltotta egymást.

– Bejrút egy élettel teli, gyorsan fejlődő város volt; magas életszínvonallal, éjszakai élettel és nyugatias vonásokkal– mondta lapunknak a győri Vántus Rabán, aki öt éve járt a libanoni fővárosban.

– A polgárháború nagyon megviselte az országot, hiszen ez majdnem húsz évig elhúzódott és csak egy alkotmánymódosítás hozhatta el számukra az időleges nyugalmat. A romokban heverő várost nemzetközi segítséggel, komoly pénzügyi támogatással lehetett csak rendbe hozni. Újjáépítési hullám indult, amely nagyjából 2015-2016-ra fejeződött be. Ennek köszönhetően egy csodálatos belvárost állítottak helyre, jellegzetes, oszmán-francia stílusú épületekkel, felhőkarcolókkal.

Elmondása szerint mindez akkor változott meg, amikor a politikai helyzet pár éve megrendült, és ezt már a gazdaság is megérezte. Ennek következményeként elszegényedett a középosztály, érezhetővé vált az életszínvonal csökkenése.

– A libanoni font, amit lírának is neveznek, hivatalosan a dollárhoz van kötve, egy dollár korábban 1500 libanoni lírát ért, a múlt héten azonban ez már 10 000 lírára ugrott fel a feketepiacon. Ez tönkreteszi a bankrendszert, és erre jött még rá a keddi robbanás, amely a gyönyörűen felújított belvárost és a tengerparti részt lényegében elpusztította.

A halottakon és sebesülteken túl, közel 250-300 ezer ember vesztette el lakhatását. A pusztítás mértékét az is jelzi, hogy a helyi ortodox egyház közölte, a kórháza teljesen megsemmisült, így nem tudják ellátni a sebesülteket. Interjúalanyunk szerint csak bízni lehet abban, hogy a város helyre áll, ám ha ez meg is történik, nagyon-nagy nemzetközi segítség kell hozzá.

Magyarország a Hungary Helps program keretein belül egymillió eurós támogatást ajánlott fel, melyet a helyi maronita egyházon keresztül osztanak szét. Az összeget az emberi életek megmentésére, a kármentesítésre, valamint az újjáépítésre használják fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában