Lakossági fórum

2020.07.02. 11:28

Legalább háromezer munkahely jön létre Bezenyén

Lakossági fórumot tartottak kedden Bezenyén. A téma a FAKT International AG beruházása volt, amit az egykori Eurovegas-területeken valósítanak meg. A cég több mint 300 hektáron olyan koncepciót dolgozott ki, amely egyesíti a munka, a lakhatás és az élet területeit. A magyar kormány VIP-státuszt ítélt tavaly októberben a beruházásnak.

Munkatársunktól

Fotó: Nagy Gábor

Az ígéretek szerint Közép-Európában egyedülálló központ jön létre mezőgazdasági termékek előállítására, feldolgozására és forgalmazására. A lakossági fórumon részt vett Márkus Erika, Bezenye, valamint Szőke László, Hegyeshalom polgármestere, Szeredi Gábor és Réder Tibor, a Regioplan Kft. településtervezői, valamint a FAKT International AG képviseletében dr. Kalla Bernadett, a projekt magyarországi menedzsere és dr. Kocsis Gábor, a projekt jogtanácsosa.

A beruházás jelenleg partnerségi egyeztetés szakaszában van, a lakosok és civilek tizenöt napon belül tehetnek észrevételeket a tervezet kapcsán, melyre mindenki írásban kap majd választ az illetékesektől. Az egyeztetés egyik első alkalma volt a lakossági fórum.

Jövőre indulna a kivitelezés

Szeredi Gábor településtervező elmondta, hogy korábban a Fertő–Hanság Nemzeti Park és az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség is felhívta a cég figyelmét arra, hogy a területen védett természeti területek vannak. Több védett madár él ugyanis ezen a területen, melyeket nem lehet veszélyeztetni. A településtervező kiemelte, hogy odafigyelnek az információra. Ezután a szakember térképen mutatta meg a résztvevőknek a tervezési területet, a kiszolgáló-, intézményi és lakóterületeket. A FAKT AG képviseletében dr. Kalla Bernadett, a projekt magyarországi menedzsere azt mondta, a kivitelezést jövőre szeretnék megkezdeni.

Modern lakóövezet

Kérdésként érkezett a lakosságtól, hogy mi lesz az egyik területen azzal a régészeti helyszínnel, ahol korában egy római őrtorony alapjait tárták fel. A cég képviselője jelezte, készülni fog egy részletes dokumentáció ezzel kapcsolatban. Megtudhattuk azt is, hogy feltárásra nem alkalmas a terület, de turisztikai jelentőségét fenntartanák a projekt alapján.

Dr. Kalla Bernadett – ugyancsak lakossági kérdésre – elárulta, hogy látványtervek még nem készültek a projekthez. Térképen azért bemutatta, hogy Bezenye felől építik majd az üvegházakat, a feldolgozó központokat és hűtőraktárakat, valamint a logisztikai épületeket. Egy területrészen energia­központ és egy szennyvíztisztító lesz. Bezenye nyugati oldalán haltenyészetet terveznek. Mint megtudtuk, itt nem egy tóra kell gondolni, hanem egy zárt rendszerű logisztikai csarnokra. Egy modern lakó­övezet terve is kirajzolódik: több mint ezer lakóházzal, családi házakkal és sorházakkal, vásárlási lehetőségekkel és gasztronómiai kínálattal, többek között két szállodával és konferenciatermekkel. Egy tehervasút-állomás kialakítását is tervezik, egy vonat haladna majd folyamatosan Pozsony irányába.

Bevonzanák a munkaerőt

További kérdés volt az eseményen, hogy mi lesz a tervben szereplő óvoda és iskola sorsa. Eredetileg ugyanis ezek is épültek volna a területen. A projektmenedzser azt válaszolta, belátták, inkább a környező települések intézményeit fogják modernizálni, és nem külön építményeket húznak fel az adott területen. Továbbá kiemelte, fontos számukra a munkaerő projekt­területre való vonzása, egyben kínálnának munkahelyet és lakhatást. Hozzátette: az a minimum, hogy háromezer új munkahelyet teremtsenek a projekt kapcsán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában