Győri felsőoktatás

2020.07.23. 20:12

Felvételi 2020 – Mutatjuk a győri Széchenyi-egyetem ponthatárait!

Összeállításunkból kiderül, melyik győri képzésekre kellett sok vagy viszonylag kevés pontot gyűjteni ahhoz, hogy a jelentkezőket felvegyék a Széchenyire ősztől.

kisalfold.hu

Gyõr, 2019. június 25. A gyõri Széchenyi István Egyetem 14 milliárd 250 millió forintos állami támogatásból megvalósult Felsõoktatási és Ipari Együttmûködések Központjának (FIEK) fõépülete az avatás napján, 2019. június 25-én. MTI/Krizsán Csaba

Forrás: Krizsán Csaba (MTI)

Fotó: Krizsán Csaba

Nyilvánosak lettek az egyetemi ponthatárok, a felsőoktatásba felvételizők idén is a megszokott elektronikus csatornákon értesülhettek eredményeikről, de a koronavírus-járvány miatt a Pont Ott Parti 2020-ban elmaradt.

A felsőoktatásba felvételizők este nyolc órától a korábbi évek gyakorlatának megfelelően SMS-ben kaptak értesítést arról, hogy felvették-e őket valamelyik általuk megjelölt intézménybe, s ezzel párhuzamosan a felvi.hu oldalon tájékozódhatnak az idei ponthatárokról. Mivel a járványügyi készültség jelenleg is fennáll, a hagyományos ponthatár-kihirdető rendezvény ezúttal elmaradt. A Pont Ott Parti résztvevőinek száma az elmúlt években jócskán felülmúlta az 500-at, ezért az érvényben lévő jogszabályi előírások szerint idén nem lehetett megrendezni az eseményt. Megyénk két felsőfokú intézményében – Széchenyi István Egyetem, Soproni Egyetem – már értékelték az idei év ponthatárait.

A Széchenyi István Egyetemen emelkedtek a ponthatárok

Közel háromezer elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait a Széchenyi István Egyetemen szeptemberben. A ponthatárok 10–15 százalékkal emelkedtek tavalyhoz képest. Újdonság, hogy akit most nem vettek fel, az augusztus 6-ig tartó pótfelvételi időszakban államilag finanszírozott helyekre is jelentkezhet.

„A minőségre törekedtünk: átlagpontszámaink tíz-tizenöt százalékkal emelkedtek tavalyhoz képest, ami azt mutatja, hogy jól felkészült fiatalok kezdik meg tanulmányainkat nálunk. Bízunk abban, hogy ennek hatására a lemorzsolódás kisebb lesz, ami azért is fontos, mert egyetemünk célja végső soron az, hogy minél többen szerezzenek diplomát. Tapasztalataink és adataink szerint a cégek, intézmények keresik az itt végzetteket, és nagyon sokan még egyetemi éveik alatt, a szakmájukban találnak jól fizető munkahelyet” – hangsúlyozta dr. Kovács Zsolt. Az egyetem főigazgatója hozzátette: a pótfelvételi eljárásban augusztus 6-ig lehet jelentkezést benyújtani, az előző évekkel ellentétben ezúttal államilag támogatott képzésekre is. A másik fontos változás, hogy az egyetemek olyan diákokat is felvehetnek, akik az általános felvételi eljárásban meghatározott ponthatárt nem érték el, de a központilag meghatározott minimumponthatárt igen.

„Mindenkit arra biztatunk, hogy akit az általános felvételi eljárásban nem vettek fel vagy esetleg be sem adta a jelentkezését, fontolja meg a pótfelvételi lehetőségét” – mondta dr. Kovács Zsolt. Minderről részletek a felveteli.sze.hu oldalon lesznek majd találhatók. A fiatalokat többek között vonzó kollégiumi szolgáltatás és campus, modern infrastruktúra, a Közép-Európában egyedülálló laborháttér várja a Széchenyi István Egyetemen.

A felvételi számokból látszik, hogy a három műszaki kar közül az Audi Hungaria Járműmérnöki Karon az angol nyelvű járműmérnök alap- és mesterképzés továbbra is érdeklődésre tart számot, nemcsak a magyar, hanem a külföldi hallgatók körében is. Újdonság, hogy elkezdődik a logisztikai mérnök alapszakon is az angol nyelvű képzés. A magyar nyelvű képzésekben javult a hallgató-oktató arány, s a remények szerint tovább emelik az oktatás színvonalát.

A Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karon jó hír, hogy minden szakot megfelelő létszámmal tudnak elindítani, beleértve a gazdaságinformatikus, a gépészmérnök és a villamosmérnök szakot is. A mérnökinformatikus szakon, amely igazi slágernek számít, 150-nél több elsőéves lesz.

Az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kar megőrizte egyetemen belüli meghatározó súlyát. Külön kiemelendő az építészképzés, ahol érzékelhetően nőtt a felvettek száma. Emellett a mesterképzések nem vesztettek hallgatót, pozíciójuk erős.

A Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karra több mint 700-an nyertek felvételt, ami a legmagasabb szám a Széchenyi István Egyetemen. Az adatokból a minőségi irányba elmozdulás látszik. Erre példa a legnépesebb alapszak, a gazdálkodás és menedzsment, amelyen az elsőévesek több mint 60 százaléka 400-nál több ponttal érkezik. Fontos kiemelni, hogy az angol nyelvű képzések is indulhatnak.

A Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karon a tavalyinál jelentősen több, csaknem 80 állami ösztöndíjas hallgató – az átlagpontszámok alapján kitűnő gárda – kezdi meg tanulmányait jogász szakon. A másik két – a munkaerőpiacon rendkívül keresett oklevelet adó – alapképzési szak, az igazságügyi igazgatási, valamint a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási szak népszerű maradt, csakúgy, mint a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási mesterszak.

Az Apáczai Csere János Karon az alapszakoknál a közösségszervezés és a nemzetközi tanulmányok esetében jelentősen növekedett az érdeklődés. Ennek köszönhetően idén levelező munkarendben is lesz nemzetközi tanulmányok képzés. A szociális képzési területen a korábbi évekhez hasonlóan elindulhat a szociológia és szociálpedagógia szak, míg pedagógusképzési területen az országos jelentős csökkenés ellenére stabil létszámú maradt a gyógypedagógia és tanító szak. A mesterképzéseknél nőtt az érdeklődés a kulturális mediáció, valamint a közösségi és civil tanulmányok iránt, míg az emberierőforrás-tanácsadó szak kimagasló létszámmal kezd az új tanévben.

A Művészeti Karon jelentősen nőtt a felvettek száma, de ennél is fontosabb az a szerencsés eloszlás, ami mind az alap-, mind a mesterképzést jellemzi. Országosan hiányt jelentő szakokra – nagybőgő, oboa, fagott, mélyhegedű – is jelentkeztek és kerültek be hallgatók, ami jó alapot ad a kar zenekarainak, kamaracsoportjainak működéséhez, szakmai fejlődéséhez.

A mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karon valamennyi alapszak és az osztatlan agrármérnök szak is elindulhat, több mesterszakkal együtt. Az adatok alapján a felvettek a tavalyinál magasabb pontszámokkal érkeznek.

Az Egészség- és Sporttudományi Karon a sport- és rekreációszervezés alapszak most is népszerű volt a felvételizők körében, míg a rekreáció mesterszak számai stabilak nappali és levelező tagozaton egyaránt. Az ápolás- és betegellátás szak ápoló szakirányán a többi hazai képzőhelyhez hasonló mértékű csökkenés következett be. A kar további erőfeszítéseket kíván tenni az országosan hiányszakmának számító szülésznői hivatás népszerűsítésében.

Széchenyi István Egyetem AUDI Hungaria Járműmérnöki Kar

 

Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar

Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar

 

Széchenyi István Egyetem Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kar

Széchenyi István Egyetem Egészség- és Sporttudományi Kar

 

Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar

 

Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar

 

Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar

Széchenyi István Egyetem Művészeti Kar

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában