Közélet

2020.06.30. 17:32

Agresszíven terjed a tájidegen parlagfű

A parlagfű elleni jogi szabályozás és az irtás kötelezővé tétele csak akkor lehet sikeres, ha a lakosság is elkötelezett a megvalósításában.

Barki Andrea

20190703 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak Magyarország Ember magasságú parlagfű a Diósgyőri vár melletti területen.

Forrás: Illusztráció/Mediaworks Archívum

Fotó: Bujdos Tibor

- Az ürömlevelű parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) a fészkesek családjába tartozó gyomnövényfaj, mely elsősorban útszéleken, szántóföldeken, építkezési helyszíneken, és parlagon hagyott területeken fordul elő. Magyarországon a mintegy 5 millió hektár mezőgazdaságilag hasznosítható termőterületen 700 ezer hektáron okoz erős fertőzést. A változó környezeti tényezőkhöz jól alkalmazkodó tájidegen faj agresszívan és nagy tömegben terjed – elemezte a problémát dr. Vér András, a Széchenyi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának tudományos munkatársa.

Arra a kérdésre, hogy lehet eredményesen védekezni a parlagfűvel szemben, a kutató elmondta, hogy a parlagfű elleni jogi szabályozás és az irtás kötelezővé tétele csak akkor lehet sikeres, ha a lakosság is elkötelezett a megvalósításában, valamint rendelkezik a növénnyel kapcsolatos alapvető ismeretekkel.

Osztrák-magyar együttműködés

Ehhez a mosonmagyaróvári kar az elmúlt években jelentősen hozzájárult egy határon átnyúló projekttel, amelyben Burgenland Tartománnyal, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatallal, és a Bécsi Agrártudományi Egyetemmel együttműködve felmérte az osztrák-magyar határtérségben a parlagfűvel érintett területeket, és egy közös parlagfű jelző rendszert építettek ki. A projekt a tudományos és szakmai munkán túl kiemelt figyelmet fordított a személetformálásra és a parlagfűvel kapcsolatos információk minél szélesebb körben való megismertetésének.

Fontos a felderítés

- A fertőzés megszüntetésében jelentős szerepe van a hatékony felderítésnek és védekezésnek mind bel- és külterületen. A legfontosabb tennivaló a növény virágzásának és a magérésének megakadályozása, valamint a talajok magkészletének csökkentése-mondta a kutató.

- Az idén megyénkben virágbimbós egyedek ez idáig még nem fordultak elő, de ennek megelőzése érdekében jó, ha az ingatlantulajdonosok és földhasználók folyamatosan figyelik a területeiket és időben eleget tesznek a védekezési kötelezettségüknek – tájékoztatott bennünket a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal. Hatósági intézkedésre idén még nem került sor, de folyamatosan figyelik a növény fejlődését és elterjedését a határszemlék során, és azokon a területeken, ahol a növény fejlődése eléri a virágbimbós állapotot megteszik a szükséges intézkedéseket.

Virágzás előtt kell lépni

A parlagfű elleni védekezésre számos gyomirtási technológia létezik. A hatékony védekezést a parlagfű 2-4 leveles állapotában már meg kell kezdeni. A belterületi ingatlantulajdonosok számára a hatóság azt javasolja, hogy a parlagfüvet még a virágzás előtt gyökerestől távolítsák el a talajból, vagy minél közelebb a gyökérnyaki részhez, kaszálják le. Az elmúlt év jelentős változása, hogy a védekezést a jogalkotó nem köti határdátumhoz, akár már június elején eljárást indíthat a növényvédelmi hatóság a fertőzött földterületek tulajdonosai ellen. Szóval, már most is irtani kell a parlagfüvet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában