Megérkezett a koronavírust kimutató berendezés a győri Petz-kórházba – fotók, videó

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház alapítványa 12 millió forintért szerezte be a készüléket, amelyhez a kórház 1000, a győri önkormányzat 16 millió forintért 2000 tesztcsomagot szerzett be.

kisalfold.hu

Fotó: Csapó Balázs

Fotó: CSAPO BALAZS

Bemutatták a tesztet végző berendezést

Kedden sajtótájékoztatón mutatták be azt a wuhani koronavírus kimutatására alkalmas molekuláris genetikai vizsgáló berendezést a győri kórházban, amellyel 3 óra alatt elkészül az eredmény. Ezentúl nem kell Budapestre szállítani a száj és orrgarat váladékból származó mintákat tesztelésre. Keddre várták egy újabb készülék érkezését is.

Dr. Tamás László János, főigazgató főorvos elmondta, hogy olyan laborautomatát sikerült beszerezni, ami a vírus jelenlétét tudja kimutatni. Ez bonyolultabb, drágább vizsgálat, mint az, amelyik az antitest jelenlétét mutatja ki, de gyorsabb és azonnali az eredmény. A vizsgálat azt mutatja meg, hogy adott pillanatban van-e valakiben vírus vagy nincs.

- Nagyon jókor érkezett a készülék, mert az újraindítás előtt állunk. Még komolyabban kell vennünk nemcsak a kockázatbecslést, de a járványügyi rendelkezéseket is. Ez az eszköz nagy segítség ahhoz, hogy ne kerüljön be fertőző személy ellenőrizetlenül a kórházba. Az eredmény rövid idő alatt elkészül. Az idő mindenképpen nyereség, és az anyagi költségmegtakarítás is jelentős- mondta a főigazgató, majd hozzátette. – Az eszköz tesztelése után a kórházi szakdolgozókat valamint a város szociális és idősgondozó intézményeinek dolgozóit, munkatársait teszteljük. Szeretnénk azt a biztonságot nyújtani a hozzánk fordulóknak, hogy a munkatársaink nem adnak át covid fertőzést.

A főigazgató köszönetet mondott dr. Dézsi Csaba András polgármesternek azért a segítségért, amellyel hozzájárult ahhoz, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól még egy tesztelésre alkalmas gép érkezik a kórházba, elsőként az országban. A két gép együttesen 100-150 mintát is vizsgálhat egyszerre. Ezek az eszközök egyéb vírusfertőzések vizsgálatára is alkalmasak.

A főigazgató azt is elmondta, hogy a gép segítségével helyben tesztelhetők azok a betegek is, akiknek ez szükséges a szakellátást megelőzően, ezen felül pedig megindulhat a győri szociális ellátásban dolgozók szűrése is.

- Kezd újra beindulni az élet az egész világon, így Győrben is. Ezért fontos az, hogy akik a legelesettebb emberekkel foglalkoznak, azok ne legyenek betegek. A győri gépekkel elindulhat a szociális ellátórendszerben dolgozók szűrése. Rendkívül fontos, hogy akik ellátják a legveszélyeztetettebb generációt, azok ne adják át a fertőzést. Sokkal biztonságosabb lesz az ellátás. A város által üzemeltetett idősotthonokban nincs fertőzött jelen pillanatban sem. Voltak tesztelések, de mind negatív lett. Remélem, hogy a szigorú intézkedések nem voltak hiába valók és volt értelme. Le a kalappal a győriek előtt, mert a nagy többség betartotta a rendelkezéseket- mondta dr. Dézsi Csaba András polgármester a sajtótájékoztatón, majd hozzátette, hogy nagyon fontos, hogy mostantól helyben tesztelhetők azok a betegek, akiknek ez szükséges a szakellátásban.

A berendezés működését dr. Knausz Márta higiénés főorvos, a bakteriológiai laboratórium vezetője mutatta be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában