Érettségi 2020

2020.05.05. 08:49

Matekérettségi 2020 – A kisalfold.hu videókon, fotókon mutatja a megoldásokat

A győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója szerint a feladatok a középiskolai tananyagot átfogóan tükrözték, „nem állították különösebben nehéz kihívás elé a diákokat”.

kisalfold.hu

Fotó: Magasi Dávid

Fotó: Magasi Dávid

17.25 – Videón a megoldások 3. rész

16.30 – Videón a megoldások 2. rész

15.28 – Videón a megoldások, 1. rész

A győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója korrektnek és megoldhatónak nevezte a középszintű feladatsort. Horváth Péter szerint a feladatok a középiskolai tananyagot átfogóan tükrözték, „nem állították különösebben nehéz kihívás elé a diákokat”. Horváth Péter segítségével videón elemezzük a feladatokat, három részben.

Nagy Judit, a soproni Széchenyi István Gimnázium igazgatóhelyettese azt mondta az emelt szintű feladatsorról, hogy megfelelt az elvártaknak, minden témakört felölelt, „aki emelt szintűre készült, az erre készült”. Hozzátette, hogy az első részben a megszokott feladatok szerepeltek, de a második, összetettebb és nagyobb szövegértés igénylő feladatrész sem volt nehezebb, mint a korábbi években.

Az MTI által Sopronban megkérdezett diákok többsége is az intézményvezetők szavait erősítette meg, azt mondták, nem volt meglepetés a feladatok között, sem közép-, sem emelt szinten.

14.01– A matematika középszintű érettségi feladatsort Horváth Péter, a győri Révai-gimnázium igazgatója oldotta meg

Érdemes délután is visszatérni a kisalfold.hu-ra, Horváth Péter segítségével videón elemezzük a feladatokat.

13.40 – Képgaléria: Érettségiző diákok Sopronból

12.15 - Véget ért a középszintű matekérettségi

Hivatalosan befejezték a diákok a középszintű matekérettségit, az írásbelin összesen 100 pontot lehet összegyűjteni: az első feladatrészben maximum 30, a másodikban pedig maximum 70 pontot lehet szerezni.

Az Eduline-nak nyilatkozó szaktanár a második részre azt mondta, nem egyszerűek a választható feladatok.

„Az első három feladat barátibb, de ebben is vannak buktatók. Például mértékegységátváltások és szórás, amivel gyakran meggyűlik a baja a diákoknak” – mondta az oktatási oldal által megkérdezett szaktanár. „A második rész, azaz a 16., 17. és 18. feladat már nem lesz olyan könnyű” – fogalmazott a matektanár.

10.22 – Az első infók az idei matekérettségiről

A középszinten vizsgázók két feladatsort kapnak: az első 10-12 feladatot tartalmaz, amely alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi. Idén ebben a vizsgarészben előkerülnek a gráfok, függvények, kördiagramok és a módusz-, illetve mediánszámítás. De kaptak feladatot a diákok a háromszögek szögeiről és mértani sorozatokról is - írja az eduline.hu. Az oktatási oldalnak nyilatkozó szaktanár azt mondta, jóval könnyebb feladatokat kaptak a diákok, mint a korábbi években.

A második feladatlap megoldására 135 percet kapnak a diákok. A II/A rész három, egyenként 9-14 pontos feladatot tartalmaz, mindegyik több részkérdésből áll. Az eduline.hu azt írja, valószínűség- és százalékszámítás, egyenletek és függvények is szerepelnek ebben a hosszabb és összetettebb feladatokból álló részben.

9.00Elkezdődött a matekérettségi

Középszinten három, emelt szinten négy óra lesz a feladatok megoldására. Kora délután mutatjuk majd a szaktanár által kidolgozott megoldásokat.

Előzetes

Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerin matematikából középszinten 65 630-an, emelt szinten 4892-en érettségiznek. A matematika középszintű írásbeli vizsga 180 percig tart. A diákok először az I. (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldják meg, a feladatlapokon belül a rendelkezésére álló időt tetszés szerint oszthatják meg az egyes feladatok között és a megoldások sorrendjét is meghatározhatják. A 10-12 feladatot tartalmazó I. lap az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni.

A II. feladatlap két részre oszlik: az A jelű rész három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésből állnak. A B jelű rész három, egymással megegyező pontszámú feladatból áll, amelyből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető. A matematika emelt szintű írásbeli vizsga 240 perces. Az írásbeli két részből áll, és a diákok a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és a megoldások sorrendjét is meghatározhatják. Az I. részfeladatsor négy feladatból áll, a feladatok több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. részfeladatsor öt, egymással megegyező pontszámú feladatból áll. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető.

Vizsgázónként megengedett segédeszköz – közép- és emelt szinten is – a függvénytáblázat – egyidejűleg akár többféle is -, szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, körző, vonalzó, szögmérő, amiről a diákok gondoskodnak. Ezeket az eszközöket a diákok a vizsga során egymás között nem cserélhetik. Az érettségi dolgozatok javítása és értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik. A vizsgák szerdán a történelem írásbelikkel folytatódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában