Érettségi 2020

2020.05.05. 11:16

Magyarérettségi 2020 – Hat hét után újra találkoztak diákok és vizsgáztak – riport győri fotókkal

Rendkívüli óvintézkedések közepette, a szokottnál egy órával később, kilenc órakor a magyar nyelv és irodalom vizsgákkal szerte az országban elkezdődött az idei érettségi időszak hétfő reggel. A járvány miatt hat hét után maszkban, kesztyűben köszöntötték egymást az osztálytársak az iskolák előtt.

Szeghalmi Balázs

2020.05.04. Magyar írásbeli érettségi, b-j: Callejas Martin Dániel, Koncz Kristóf, Molnár Milán, Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

Fotó: CSAPO BALAZS

Lelki teher

Ne feledjük: a végzősök március 16. óta nem látták egymást, az osztályközösségéket virtuálisan kellett életben tartani. Az idei érettségizőknek sem szerenád, sem ballagás nem adatott, ennek minden bánatával, lelki terhével kellett leülni és megoldani a magyarérettségi feladatokat.

Azokkal a győri diákokkal, akikkel beszélgettünk, azt mondták: sikerrel vették az első érettségi akadályt, a szövegértés kifejezetten tetszett nekik. Csengeri Mária, a győri Móra-iskola tagintézmény-vezetője, magyar szakos tanár szerint korrekt, napjainkra több ponton utaló, életszerű feladatokat kaptak a végzősök.

Adatok

A hagyományos időpontnál azért indult egy órával később a magyarérettségi, hogy a diákok és a munkába járók külön utazva kerüljék a fertőzésveszélyt a tömegközlekedési eszközökön. Minden vizsgázó kapott védőfelszerelést, maszkot, kézfertőtlenítőt, a tanárok kesztyűt is. Egy teremben maximum tízen vizsgázhattak, a maturálók legalább másfél méter távolságra ültek egymástól.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint hétfőn középszinten 68 458-an, emelt szinten 2119-en írásbeliztek magyarból. Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében is több ezer végzős adott számot magyar tudásáról. A magyar írásbeli a leghosszabb ideig tartó érettségi vizsga, négy óra áll a diákok rendelkezésére. A Kisalföld munkatársai tíz perccel dél előtt érkeztek a győri Móra-iskola elé, a suli közelében ekkor már több végzős beszélgetéssel oldotta a vizsgadrukkot.

A maturálók maszkban várakoztak az érettségi kezdetére a győri Móra-iskola előtt. A vizsgák előtt alaposan kitakarították az épületeket, ellenőrizték a mosdók felszereltségét és tisztaságát, illetve az érettségi ideje alatt is folyamatos volt a takarítás az iskolában. Fotó: Csapó Balázs

Tempósan

Abban, hogy a diákok évről évre gyorsabban végeznek a magyarérettségivel – ez a tendencia szembeötlő –, szerepet játszik felgyorsult világunk. Pedig a végzősöknek akadt „melójuk” rendesen tegnap.

Többek közt a könyvek történetéről, az olvasásról és a kódexekről szóló szövegértési feladat, a sportról szóló érvelés szerepelt a középszintű írásbeli magyar érettségin, míg a vizsga második részében Fekete István-novella, illetve Arany János és Tóth Árpád versei között választhattak.

Testhez álló témák

„Nem éreztem nehéznek a vizsgát, némelyik feladat kifejezetten bejött. Például az érvelésnél tetszett, hogy leírhattuk a véleményünket a versenysportolóvá válásról, a gyakorlati szövegalkotásnál a toleranciát, a sérüléssel élők iránti empátiát helyezték fókuszba. Mindkét téma közel áll hozzám, percekig gondolkodtam, melyiket válasszam” – mondta Molnár Milán, a győri Móra-iskola végzőse.

„Szívesen járnék suliba”

„Nagyon hiányoztak az osztálytársakkal a személyes találkozások az utóbbi hetekben. Megtapasztaltuk, hogy a digitális oktatás a legjobb szándék ellenére nem lehet olyan hatékony, mint amikor az órán magyaráznak a tanárok.

Ettől függetlenül persze leérettségizünk, akarattal minden nehézség leküzdhető. Őszinte leszek, március közepén még vicceltem a karanténnal, azóta bánom ezt. Alig pár nap digitális oktatás után azt vettem észre, újra szívesen járnék suliba” – hallottuk Callejas Martin Dánieltől.

Életszerű feladatok

„A műértelmezésnél Fekete István novellájára esett a választásom. Elolvastam a verseket is, szép mindkettő, de az epikus műfajok közelebb állnak hozzám. Úgy éreztem, jobb fogalmazást tudok írni a Fekete-műről” – közölte Koncz Kristóf.

„Korrekt, napjainkra több ponton utaló, életszerű feladatokat kaptak a végzősök. Arany János és Tóth Árpád verse előfordul a tananyagban, Fekete István novellája kevésbé ismert mű. A Tüskevár írójának szövege magával ragadó, igaz, az értelmezése elgondolkodtató” – értékelt Csengeri Mária, a győri Móra-iskola tagintézmény-vezetője, magyar szakos tanár.

Callejas Martin Dániel, Koncz Kristóf, Molnár Milán (j-b), agyőri Móra-iskola végzősei. Fotó: Csapó Balázs

Az igazi próba

Kedden a matematikával folytatódik az érettségi, mely több ismert megyei tanár szerint az igazi vizsgája lesz a digitális oktatásnak.

Komárom-Esztergom megyei adatok

A Tatai Református Gimnázium igazgatója, Illés Dániel elmondta: náluk két osztályban 73 diák kezdte meg az érettségit. Idén előrehozott érettségire nem volt lehetőség, ez az intézmény 60 diákját érintette. A tatai Eötvös József Gimnáziumban is problémamentes volt az érettségi első napja, ahol középszinten 142 diák írta meg dolgozatát.

Felvételünk a Tatai Református Gimnáziumban készült, ahol összesen 78 diák kezdte meg érettségijét, betartva az egészségügyi előírásokat.

 

Fotók: Kiss T. József

Megoldások a kisalfold.hu-n

Hétfőtől péntekig, a magyartól a német érettségiig érdemes követni portálunkat. Kiváló győri tanárok közreműködésével mutatjuk meg a magyar, a matek, a történelem, az angol és a német középszintű érettségi megoldásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában