A potyautasok nem fogynak el

2020.05.14. 07:40

A bliccelők több milliós kárt okoznak a MÁV-nak és a GYSEV-nek megyénkben

A MÁV és a GYSEV időtlen idők óta küzd a bliccelőkkel. A jegy nélkül potyázók és az ellenőrök csatáját állandónak tekinthetjük, igaz, a kiemelt jegyellenőrzési akciók révén valamelyest csökkent a bliccelések száma Győr-Moson-Sopron megyében.

Szeghalmi Balázs

 

Több tétel

„Nyilvántartásainkban rögzített adatok alapján az elmúlt évben 172 esetben fordult elő, hogy érvényes utazási okmányok nélkül utaztak járatainkon” – kezdte Rázó László. A GYSEV szóvivője hozzátette: az okozott kár több tételből áll össze.

Az utólag kirótt menetdíj összege 254 480 forint, a kirótt pótdíj értéke pedig 1 363 160 forint volt a zöld-sárga szerelvényeken. Így összesen 1 617 640 forint kárt okoztak a menetjegy-vásárlás alól kibújó utasok.

Kevesen törlesztették adósságukat

A legtöbben Győr-Sopron, valamint a Szombathely-Csorna-Rajka vonalakon trükköznek. Miután lebuknak, a potyautasok közül kevesen térnek jó útra. A több mint 1,6 millió forintos kárból a bliccelők ugyanis mindössze 47 180 forintot fizettek be a GYSEV kasszájába. „Akik nem törlesztik a pótdíjat, tőlük bíróság útján behajtja a jegy árát a GYSEV?” – kérdeztük.

„A 30 napot meghaladó ügyeknél felszólítást küldünk az utasoknak, amelyben határozottan kérjük, hogy rendezzék az adósságukat. Ha ez nem történik meg, az összeg nagyságának függvényében dönt a feljelentésről a vasúttársaság” – válaszolta Rázó László.

Egyre többen buknak le blicceléssel, ám az adósságukat egyelőre kevesen törlesztik megyénkben.

A megyei „csúcstartó”

Notórius potyautasokkal a MÁV kalauzainak is meggyűlik a baja Győr-Moson-Sopron megyei szakaszokon. A MÁV sajtóosztálya kérdésünkre elárulta: „jól ismerik” azt a bliccelőt, aki már több százezer forinttal rövidítette meg a vasút-társaságot a Győr-Hegyeshalom vonalon az elmúlt években. Ezt az egyedi esetet leszámítva a MÁV eredményesnek ítéli a kiemelt jegyellenőrzési akciókat.

Szűkebb pátriánkban is többször akadt arra példa, hogy peronzárast követően, meglepetésszerűen kérték az összes utas jegyet. Az elmúlt évben a követelésbehajtásból származó befolyt bevétel országosan meghaladta a 103 millió forintot, amire az utóbbi öt évben nem volt példa. 2019-ben 30 ezer alkalommal szabtak ki bírságot 313,1 millió forint értékben, vagyis a blicceléssel okozott kár kevesebb mint egyharmada térült meg.

Akik viselkedni sem tudnak

A lebukott utasok között több olyan akad, aki nem csak jegyet felejt el venni, de viselkedni sem tud. A durva esetek visszaszorításáért dolgozik mind több kalauz testkamerával.

Ha az utas nem ismeri el a bliccelés tényét, szóváltásba keveredik vagy a vita esetleg tettlegességig fajul, a vonat személyzete azonnal rendőrt hív. Ilyen esetben a hatóság közfeladatot ellátó személy elleni erőszak ügyében indíthat eljárást.

Becsületesnek lenni trendi, nem lúzerség. Fotók: MÁV Sajtó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában