Koronavírus – Vidéken nyithatnak a boltok, a szabadtéri strandok, az éttermek teraszai – 77 fertőzött a megyében

Hírek a régióból.

kisalfold.hu

20200418 Budapest Hunyadi téri vásárcsarnok Koronavírus-járvány Kijárási korlátozások szigorítása a hétvégére. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet

Forrás: Mediaworks Archívum

Fotó: Havran Zoltán

 

19.41 –

Orbán Viktor: vidéken a kijárási korlátozások helyére új védelmi intézkedések lépnek

Budapesten és környékén a kijárási korlátozások életben maradnak, vidéken a kijárási korlátozás helyére új védelmi intézkedések lépnek – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon.

„Vidéken az üzletek korlátok nélkül kinyithatnak, az éttermek teraszai kinyithatnak, az arc eltakarása kötelező marad az üzletekben és a tömegközlekedésen. A szabadtéri strandok kinyithatnak. Az idősekre vonatkozó vásárlási idősávot fenntartják, és kellő óvatosságot kérnek tőlük. A virágüzletek korlátlanul nyitva lesznek péntektől. Kéthetente felülvizsgálják a szabályokat”.

19.25 -

Osztrák kancellár: fontos, hogy Ausztria visszanyerje a régi erejét

A kormány számára prioritás, hogy Ausztria visszanyerje a régi erejét, és a lehető legtöbb ember teljes munkaidőben dolgozhasson – jelentette ki Sebastian Kurz kancellár szerda délután Bécsben egy sajtótájékoztatón. A munkavállalók adóterheinek csökkentését, a gazdaság tehermentesítését, a klímavédelem, a digitalizáció és regionalizáció fejlesztését nevezte Kurz a három leglényegesebb teendőnek. A kancellár úgy vélekedett, mindezekre azért van szükség, hogy több maradjon az emberek zsebében, hogy megmaradjanak a munkahelyek, illetve újak jöjjenek létre; éppen ezért már az elkövetkező napokban tárgyalnak a megvalósítás részleteiről – tette hozzá.

„Közös eredménynek” nevezte, hogy a koronavírus-járvánnyal összefüggő számok változatlanul alacsonyak; naponta kevesebb mint százan fertőződnek meg koronavírussal. Ez Európában és világviszonylatban is „abszolút rekord” – tette hozzá. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy ez nem jelenti azt, hogy „nyugodtak hátradőlhetünk”, az újranyitás ugyanis egyidejűleg magában hordozza annak a veszélyét, hogy ismét magasra szöknek a számok – figyelmeztetett.

Ausztriában az elmúlt 24 órában kevesebb mint ötven ember koronavírus-tesztje lett pozitív; eddig összesen 15 352-en fertőződtek meg koronavírussal. Közülük 12 779-en gyógyultak meg; az aktív betegek közül 517-et kórházban ápolnak, és 131-en vannak az intenzívosztályon. A betegség okozta szövődményekbe 580-an haltak bele.

16.56 -

Számos bécsi múzeum kinyit pünkösdkor

Lassan újraindul a kulturális élet Bécsben a koronavírus-járvány miatti korlátozások után, egyre több múzeum teszi közzé az újranyitás dátumát, néhány már pünkösdkor látogatható lesz. „A bécsi múzeumok a korlátozások kezdetétől tudták, hogy amint lehet, kinyitnak megint. A hosszú hetek után, amikor a művészetet csak digitálisan élvezhették, az emberek már nagyon vágynak analóg kultúrára, vitára, inspirációra” – mondta szerdán egy tévéműsorban Veronica Kaup-Hasler, a város kulturális tanácsosa.

Hozzátette, hogy a szövetségi kormány egyelőre nem hozott olyan rendeletet, amely alapján a múzeumok újranyithatnának. Ennek ellenére május 29-re tervezi a Wien Museums a kezelésében lévő MUSA múzeum, a Hermesvilla, a Kunsthalle és az Architekturzentrum építészeti kiállítóhely nyitását. A MUSA-ba integrált Bécs Múzeumban – amelynek egy része átépítés miatt zárva marad -, a Hermesvillában és a Kunsthalléban a nyitás hétvégéjén minden látogató annyit fizet, amennyit akar, nem lesz szabott árú belépőjegy.

További kiállítóhelyeik még nem fogadhatnak látogatókat, mert termeik túl kicsik ahhoz, hogy a jelenleg érvényes korlátozásokat be lehessen tartani. Két nappal későbbre, május 31-ére tervezi múzeumai nyitását a Wien-Holding: újra látogatható lesz a Mozart-ház, a Kunsthaus, a Zsidó Múzeum és a Haus der Musik. „Most, amikor még nincsenek a városban turisták, a bécsiek lehetőséget kapnak arra, hogy felfedezzék ezeket a gyöngyszemeket” – mondta a Wien-Holding vezetője, Kurt Gollowitzer. A ZOOM gyerekmúzeum előre láthatóan július 1-jén nyitja meg kapuit.

A további múzeumok – 23 kerületi és hat kisebb intézmény – valószínűleg a nyár végéig zárva marad, csak szeptember elejére tervezhetik a nyitást. A múzeumlátogatóknak szájat és orrot takaró maszkot kell viselniük és egymástól legalább egyméteres távolságot kell tartaniuk.

15.42 –

Fiatal fertőzötteknél is tapasztaltak súlyos tüneteket

Még nagyon sok a nyitott kérdés a vírus hatásáról és annak mechanizmusáról. Kiderült például, hogy véralvadást is okozhat a 25-50 éves betegeknél, de az orvosok még nem tudják, hogy miért. Úgyszintén a kutatókra vár annak tisztázása, hogy miért okozhat infarktust néhány 5 évnél fiatalabb fertőzött esetében. Teljes cikk itt >>

11.10 –

Zárolták a bérek 25 százalékát a Győri Audi ETO-nál

A klub úgynevezett rugalmas költségvetésre állt át a válsághelyzet miatt. Cikkünk itt >>

9.33 -

Fertőtlenítőszert adományozott a Graboplast a győri kórháznak

A Graboplast Zrt. szerdán a cég által gyártott fertőtlenítőszerből adományozott félmillió forint értékben a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház számára. Részletek >>

 

9.12 –

Újabb szabálysértési feljelentések a megyében

A kijárási korlátozás megszegése miatt 2020. március 28. 0 óra és 2020. április 28-án 24 óra közötti időszakban, megyénkben a rendőrök összesen 271 alkalommal éltek a figyelmeztetés lehetőségével, 49 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, és 196 szabálysértési feljelentést tettek – olvasható a rendőrség honlapján.

9.00 -

Továbbra sincs edzés az ETO-nál és Gyirmóton

„Egyelőre nem tervezzük elindítani az egyéni képzéseket sem, nemhogy a kiscsoportos, vagy a csoportos edzéseket. Várjuk az MLSZ állásfoglalását és hivatalos döntését. Amíg ez nincs meg, addig nem látom értelmét összehívni a játékosokat, hogy aztán három hét múlva nyári szabadságra küldjük őket. A nemzetközi kupákba kvalifikáló sorozatokat befejezik, de a véleményem az, hogy az alacsonyabb osztályú bajnokságokat már nincs értelme folytatni és úgy gondolom, nem is fogják. Ha ez így lesz, inkább két héttel előbb elkezdjük majd az alapozást a következő bajnokságra” – mondta Soós Imre, az ETO ügyvezetője, aki egyelőre nem tudott konkrét választ adni a következő szezon vezetőedzőjére, valamint a játékoskeretre vonatkozó kérdésekre.

Hasonló véleményen van a gyirmótiak cégvezetője is. Cikkünk itt >>

7.25

Fiatal győriek ingyen segítik a nyugdíjasok bevásárlásait, ügyintézéseit

A ViddL Győrben is elindította HozdL szolgáltatását, melynek keretein belül a nyugdíjasoknak ingyen szállítják az élelmiszereket, intéznek ügyeket. Részletek cikkünkben >>

7.10 – 2727 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 9 krónikus beteg, köztük egy 44 éves nő írta a koronavirrus.gov.hu.

Meghalt 9 krónikus beteg, és 78-cal 2727-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – közölte a koronavirus.gov.hu szerda reggel. A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 300-ra emelkedett. 536-an már gyógyultan távoztak a kórházból. Kórházban 983 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 50-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára. Az oldal adatai szerint jelenleg 10 071-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 70 300.

Kiemelték, hogy a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. Az azonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval több a tényleges vírushordozó, aki fertőzhet. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat. Különösen a budapestieket kérik, hogy tartsák be a korlátozásokat, mert a fővárosban van a legtöbb fertőzött. Kitértek arra is: ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért nyomatékosan kérik az időseket, hogy maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét. Az idősotthonok ellenőrzése zajlik, az intézmények vezetőit és a fenntartókat kérjük a járványügyi intézkedések fokozott és folyamatos végrehajtására.

Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1347 ember) és Pest megyében (368) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér megye (269), Zala megye (98), Csongrád megye (96) és Komárom-Esztergom megye (93). Békés és Vas megyében van a legkevesebb (14-14) fertőzött Magyarországon.

Megyei adatok – 77 fertőzött Győr-Moson-Sopronban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában