Szigetelés, vakolás, festés

2020.02.17. 11:45

Megújulnak a Rábaköz templomai

A bogyoszlói, kisfaludi, magyarkeresztúri, rábacsanaki, rábacsécsényi és rábapordányi plébánia nyert pénzt templomfelújításra, összesen közel 42 millió forintot. Ezenfelül több településen pályáztak sikerrel programok megvalósítására.

Kustor Réka

Felvételünkön a bogyoszlói Koltai Ferencné.

Egyházi célú támogatásra írt ki pályázatot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a kedvezményezettek listáját a napokban hozták nyilvánosságra. A kiírásban két célterületet határoztak meg. Az egyik az egyházi táborok és közösségi célú programok támogatására irányul. Ezen belül egyházi közösségi programokhoz kapcsolódó eszközvásárlásra, egyházi táborokra, illetve programokra, határainkon és a Kárpát-medencén belül szervezett zarándoklatokra kérhettek forrást. A Rábaközben a kapuvári Szent Sebestyénplébánia, a Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda, a rábaszentandrási és szanyi plébánia egyaránt 500-500 ezer forintot, míg a kapuvári plébánia 462 ezer forintot nyert céljaira.

Felvételünkön a bogyoszlói Koltai Ferencné.

A másik célterület az egyházi épített örökség védelme és az egyéb beruházások voltak. Jelentős összegek érkeznek a Rábaköz hat templomának felújítására. A bogyoszlói, kisfaludi, magyarkeresztúri, rábacsanaki, rábacsécsényi és rábapordányi plébánia indult sikerrel a pályázaton. Van, ahol már folyamatban van a felújítás, míg másutt ez az összeg adta a löketet a beruházás megkezdéséhez.

A templom homlokzati felújítására a kisfaludi plébánia 5 milliót, a rábacsanaki 7,5 milliót kapott. A magyarkeresztúri templomnál folyik már a munka. Az elnyert 6,3 millió forintot a belső festés első ütemére költik. 8 milliós támogatás segítségével kezdik el a rábacsécsényi templom felújítását, melyet statikai megerősítésre, utólagos falszigetelésre fordítanak. Ugyanekkora összeget tudhat magáénak a rábapordányi plébánia. Szakály Gyula esperes elmondása szerint a 8 milliót a templom utólagos falszigetelésére használják fel, s hozzátéve további 10 millió forintot végeznek felújító munkálatokat.

A rábacsanaki templom homlokzatának felújítására fordítják az elnyert összeget.

Tavaly ugyanezen a pályázaton 8 milliót, az idein pedig további 6,7 millió forintot nyert a bogyoszlói plébánia. Varga Imre polgármester, aki egyben a helyi egyházközség világi elnöke, a Kisalföldnek elmondta, az összesen kapott 14,7 milliót a templomtorony rendbetételére, vakolásra és falszigetelésre használják fel. A Rábaköz hat településének templomfelújító munkálatai-

ra így összességében közel 42 millió forintot nyertek el a plébániák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában