Tetőzött az árhullám

2020.02.06. 11:00

Levonuló árhullám – Megnyitották a Petőfi-híd alatti parkolót Győrben

Csütörtök estétől megszüntetik az árvízvédelmi készültséget is.

kisalfold.hu

Fotó: Csapó Balázs

Fotó: CSAPO BALAZS

Csütörtök:

A korábban lezárt, Petőfi-híd alatti parkolórészt február 6-án, csütörtökön 9 órakor ismét megnyitották. A folyók apadása megkezdődött, így a járművek zavartalanul vehetik igénybe ezt parkolórészt.

Az elmúlt 24 órában már sehol nem volt számottevő csapadék, legfeljebb kisebb havazás. A következő napokban sem várható jelentős csapadéktevékenység. A Duna az alsó-ausztriai szakaszon egyenletes ütemben apad. A ma reggeli osztrák előrejelzés szerint a következő 48 órában ennek folytatása várható.

A Duna Nagybajcsnál tegnap a déli órákban, a Rába Győrnél a délutáni órákban tetőzött, jelenleg Komáromnál is apadó jellegű a vízjárás.

A kedvező helyzetre való tekintettel ma 18.00 órától az ÉDUVIZIG megszünteti a február 4. óta fennálló I. fokú árvízvédelmi készültséget.

A Szigetközben továbbra is fennáll az I. fokú belvízvédelmi készültség, ahol uszadék szedési és vízkormányzási feladatokat végeznek. A vízszint mindenhol a szivattyúzási határ alatt van.

Szerda:

A Mosoni-Dunán levonuló árhullám szerda délután tetőzött Győrnél 412 cm körüli vízállással. Mivel a folyó vízszintje nem érte el a Móricz Zsigmond alsó rakparti út szintjét, forgalomkorlátozást sem szükséges bevezetni. A levonuló árhullám miatt forgalmi rend változást nem rendelünk el – tájékoztatott Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet műszaki vezetője.

Kedden írtuk:

Részleges parkolólezárás Győrben a Petőfi hídnál

A Rába folyó várható áradása miatt a Győr-Szol Zrt. február 4-én, kedden 16 órától lezárja Győrben a kezelésében lévő, Petőfi-híd alatti ingyenes parkoló egy részét, a közlekedő út és a folyó között elhelyezkedő parkolóhelyeket. Az előrejelzések szerint a folyó szerdán kiléphet medréből, ezért a szolgáltató kéri a közlekedő út és a folyó közötti részen parkoló járművek vezetőit, hogy minél előbb hagyják el a területet. Az árhullám levonulását és a szükséges takarítási munkálatok elvégzését követően a Győr-Szol Zrt. ismét megnyitja a parkoló teljes területét.

Lezárhatják a rakpartot Győrben

Az árhullám mértéke elérheti a belvárosban a Móricz Zsigmond alsó rakparti út szintjét. A mért és előrejelzési adatokat folyamatosan figyelemmel kíséri az Útkezelő Szervezet és amennyiben a Mosoni-Duna vízszintje meghaladja a 4 méter 30 cm-es mértéket, akkor az alsó rakparti utat lezárjuk a forgalom elől – közölte a Győr Megyei Jogú Város Útkezelő Szervezete kedden délután.

Korábban – AZ ÉDUVIZIG közleménye: a Duna alsó-ausztriai szakaszán hétfőn megkezdődött az áradás, amely napközben intenzívvé vált. Kienstocknál kedden kora reggelre 663 cm-rel tetőzés közeli helyzetbe került a folyó. A ma reggeli osztrák előrejelzés szerint hétfőn a fenti értékek közelében még hosszan elnyúló tetőzésre kell számítani, majd lassanként megkezdődik az apadás.

A szlovák fél tájékoztatása szerint a bősi erőművön átvezethető maximális vízhozam mellett ma reggel Rajkánál is megkezdték az árhullám többlet átadását.

Nagybajcsnál is felgyorsult az áradás. A szlovák vízmegosztás hatására az árhullám tetőzése itt késleltetve jelentkezik majd, melyre szerdán napközben számítunk időben hosszan elnyúlóan, tetőzéskor a vízszint az 530–550 cm közötti tartományban várható.

A Rába vízállása Győrnél a délelőtti órákban haladja meg a 300 cm-t és tartósan felette marad. Tetőzésben a 430 – 450 cm-es tartományban várható a folyó vízszintje. Győrben a rakpart szintjét szerdán elérheti a víz, de csak helyenként, részleges elöntésekre számít a hatóság.

Árvízvédelem

A Duna folyón levonuló árhullámra, valamint a kedvezőtlen hidrometeorológiai helyzetre való tekintettel február 4-én az alábbi szakaszokra rendelt el I. fokú árvízvédelmi készültséget az igazgatóság:

6 órától – a Dunaremete – Rajka árvízvédelmi szakasz Dunakiliti gátőrjárására

12 órától – a Dunaremete – Rajka árvízvédelmi szakasz teljes hosszára, a Vének – Dunaremete árvízvédelmi szakasz teljes hosszára, a Vének – Dunaszentpál árvízvédelmi szakasz bácsai gátőrjárására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában