Visszakerültek a régi fényképek

2019.10.16. 11:17

Nincs észszerű magyarázat arra, miért voltak Györffyéknél a Kránitz család felmenőinek fotói Csornán

Az internetre a napokban felkerült két régi fénykép egy férfiról és egy nőről. A csornai Györffy Miklós töltötte fel őket azzal, hogy keresi leszármazottaikat. Rövid idő telt csak el és jelentkezett is Kránitz József, hogy nagyszüleire ismert bennük.

Cs. Kovács Attila

Kránitz József (balra) örömmel vette kezébe nagyszülei fényképét. A hátoldalon édesanyja írására ismert.

Megsárgult, legalább százéves fényképek kerültek haza a technika segítségével a minap Csornán. A fotók a Kránitz nagyszülőket ábrázolják és nem lehet tudni, miért, de évtizedeken át a Györffy család őrizte őket. Györffy Miklós nem tudta, kik vannak a képen és az internet segítségével kereste a leszármazottakat.

A Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata által működtetett, Képeken őrzött Rábaköz című Facebook-oldalra töltötte fel a fotókat. Kránitz József jelentkezett hamarosan azzal, hogy nagyszüleire ismert a felvételeken szereplőkben.

Kránitz József (balra) örömmel vette kezébe nagyszülei fényképét. A hátoldalon édesanyja írására ismert.

 

„Kimondhatatlan boldogság töltött el, amikor megláttam a képeket. Először nem is annyira az arcok voltak ismerősek, hiszen fiatalkori képei a nagyszüleimnek, de a hátoldalon édesanyám írását azonnal felismertem” – mondta a Kisalföldnek Kránitz József. A nyugdíjas férfi, miután átvette a képeket, a temetőbe sietett és „elújságolta” őseinek a történteket.

Kránitz József és Györffy Miklós ugyan ismerik egymást régóta, de sem köztük, sem családjaik között a múltban nem találtak olyan kapcsolatot, ami indokolta volna, hogy Györffyéknél legyenek a felvételek, így nem tudtak fényt deríteni a titokra.

– Azóta is azon gondolkodom, miként kerülhettek hozzám a Kránitz-képek. De sem a szüleink, sem a nagyszüleink között nem volt ismeretség. Egy dobozban találtam meg egyébként őket, miközben rendet próbáltam rakni. Csak arra tudok gondolni, hogy a Jóisten rendelte így, hogy mielőtt mi elmegyünk, hiszen egyikünk sem fiatal már, a helyükre kerüljenek a dolgok és a fényképek a családnál legyenek újra. Azt láttam, hogy jól döntöttem, hiszen Jóska barátomnak óriási örömet okoztam – fogalmazta meg érzéseit Györffy Miklós.

– A nagyapámat szintén Kránitz Józsefnek hívták, iparos ember volt, kőművesként dolgozott. A Petőfi téren laktak. Hétéves voltam, amikor meghalt, így rá nem nagyon emlékszem. A nagyanyám hosszú életet élt, nyolcvanhat évesen hunyt el. Hogy mit éreztem, amikor a képeket megláttam? Boldog voltam, nem is tudom elmondani, mennyire. A bizonytalanság azért bennem volt, ezért a nagyszüleim esküvői képét kerestem elő, úgy hasonlítgattam össze az arcokat. Végül is a kép hátoldalán látható írás győzött meg, hiszen az egy az egyben édesanyámé. Hálás vagyok Miklósnak, hogy megőrizte a felvételt, még ha nem is tudta, hogy kikről van szó. És persze a rábaközi helytörténészeknek is hálás vagyok, akik lehetőséget adnak a régi képek feltöltésére az interneten – tette hozzá Kránitz József.

A két nyugdíjas hosszasan beszélgetett egymással a képek átadását követően. Megegyeztek abban, hogy nemcsak a múlt, hanem a jövő miatt is rendkívül fontos, hogy őrizzék az emlékeket. „Mi elmegyünk, de a gyerekeinknek örökül hagyjuk történeteinket és én most már nagyszüleim fényképeit is” – tette hozzá Kránitz József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában