A tragédia árnyéka

2024.01.28. 09:31

Emberöléssel gyanúsítják az osztrák rendőrt, aki megfékezte a machetével fenyegetőző férfit a magyar-osztrák határ közelében

Emberölés gyanúja miatt folytat nyomozást a kismartoni ügyészség azzal a rendőrrel szemben, aki január első napjaiban lelőtt egy machetével fenyegetőző férfit Savanyúkúton (Bad Sauerbrunnban). A rendőrtiszt védője az ügy megszüntetését kérte.

Kisalföld.hu

A tragédia helyszíne Savanyúkúton, amitől 10 km-re van Ágfalva. Fotó: Burgenland.orf.at.

Mint arról korábban beszámoltunk, családi vita miatt hívták ki a rendőröket január 5-én ahhoz a házhoz, ahol egy 55 éves férfi lakott feleségével. A rendőrök kiérkezésekor a férfi állítólag először a feleségét, majd a két rendőrt is megfenyegette egy machetével, és megsebesítette a rendőrök egyikét. Amikor a férfit nem tudták megnyugtatni, az egyik rendőr a lőfegyverét használta. 

A halott férfi 60 éves felesége később kritizálta a rendőrség intézkedéseit, napilapoknak nyilatkozva azt mondta, hogy a rendőrségi beavatkozás helyett pszichiátriai ügyeletre lett volna szükség.

"Az, hogy gyilkosság gyanúja miatt nyomozást folytatnak, nem jelenti azt, hogy szándékos gyilkosság feltételezhető" – magyarázta az ügyészség szóvivője. „Most azt kell kideríteni, hogy indokolt volt-e a fegyverhasználat” – tette hozzá. Sok múlik a bűncselekmény rekonstruálásán, amelyet február 6-án tartanak meg az eset helyszínén. Emellett az ügyészség továbbra is várja az írásos boncolási jegyzőkönyvet és a helyszínelő csoport zárójelentését - számolt be az ügy fejleményéről a burgenland.orf.at.

A tragédia helyszíne Savanyúkúton, amitől 10 km-re van Ágfalva. Fotó: Burgenland.orf.at.

„Meg vagyok győződve arról, hogy az ügyészség hamarosan befejezi az ügyfelem elleni eljárást” – mondta a rendőr védőügyvédje a sajtónak nyilatkozva. „A legkisebb hiba sem történt ügyfelem és a helyszínen tartózkodó kollégája viselkedésében" - tette hozzá.

A védőügyvéd azt feltételezi, hogy az 55 éves férfi öngyilkos akart lenni, és kifejezetten azt akarta, hogy a rendőrök lőjék le. Az ügyvéd azokra a kijelentésekre alapoz, amelyeket a férfi akkor tett, amikor felhívta a rendőrség segélyhívó számát, és ezzel elindította a rendőrségi akciót. Az indulatosan beszélő férfi kétszer fejezte ki halálozási szándékát a segélyhívó diszpécsernek, a rendőr viszont csak akkor kapta meg a „családi vitáról” szóló információt, amikor a helyszínre ért - állította a védő. Hozzátette, a rendőrtisztnek egyelőre együtt kell élnie azzal a ténnyel, hogy gyilkosság gyanúja miatt folyik ellene nyomozás, annak ellenére, hogy csak a dolgát végezte, jól és korrektül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában