Megdöbbentő kijelentések ismét

2023.04.24. 17:57

Eltűnt villanyszerelők ügye Győrben - É. Imre vitatja az elmeorvosi szakvéleményt - fotók

Múlt héten, a vádlott ikrényi telkén tartott helyszíni tárgyalást az elsőfokú bíróság az eltűnt villanyszerelők ügyében. Hétfőn a Győri Törvényszék nagytermében folytatták a pert M. Zoltán 2018-as eltűnése után készült rendőrségi videófelvételek megtekintésével, illetve É. Imre vádlott kérésére a pszichiátriai szakértői véleménnyel. A győri vállalkozó öt évvel ezelőtt a nyomozókkal végigjárta és megmutatta azokat a helyszíneket, ahol a vád szerint a gyilkosság előtt és azt követően járt. Részletesen el is mesélte, mi történt vele.

Simon Roberta

Megdöbbentő kijelentés: É. Imre szerint M. Zoltán és cinkosai miatt ül börtönben, mert ő egy ártatlan áldozat. A tárgyalást június elsején folytatják. Fotók: Csapó Balázs

- Ez a halál útja. Minden alkalommal, amikor jövök a tárgyalásokra, azon az úton megyek végig, amin a férjem járt utoljára. Semmit sem sejtett, hogy mi vár rá. Azt hitte, egyszerű találkozóra jön és végre megkapja a pénzét - mondta elcsukló hangon a Kisalföldnek M. Zoltánné Márti.

- Zoli készült a húsvétra, hétfőn mentek volna apuval horgászni. Már előre megvette az etetőanyagot, tervezgette, hogyan főzi meg a sonkát. Mi meg Adrival tojást festettünk volna. Azóta nekünk nincs se húsvét, se karácsony - fogalmazott a mosonmagyaróvári eltűnt villanyszerelő felesége.

Vallomás három fekete ruhás alakkal

A kettős gyilkossággal vádolt É. Imre nyomozati vallomása szerint három fekete ruhás alakkal töltötte a hajnali órákat. - Nem tudtam aludni, ezért hajnali 2-3 óra körül elmentem a Sport utcában lévő autómhoz, hogy átpakoljam az építési anyagokat. Majd három sötét alak megjelent mögöttem. Zolit keresték, majd elvették a pénzt, amit neki szántam. Arra kértek, vigyem őket a kertemhez - mondta el a férfi, aki állítása szerint órákon keresztül ült az autójában az egyik ismeretlen alakkal és a rádiót hallgatták.

Horrortanya

Arra a rendőri kérdésre, hogy miért volt nála hajnalban - nem tervezett pakolás közben - 9 ezer euró, csak annyit mondott, hogy később akarta odaadni.

A nyomozati iratokból és videófelvételekből is kiderült, hogy É. Imre letartóztatása után, először egy másik telekre vitte a nyomozókat, mint ahol a vád szerint megölte M. Zoltánt. Az említett zártkert csak néhány telekkel van odébb a horrortanyaként emlegetett helyszíntől. Később azonban a vád szerinti tetthelyen megtalálták M. Zoltán sapkáját, kulcsait, létráját, bélyegzőjét és egy, a feleségének címzett levelet is az építési anyagok között.

Vita a szakértői véleményen

A vádlott kérésére idézte a bíróság azt a két pszichiáter szakértőt is hétfőn, akik megvizsgálták É. Imrét a letartóztatását követően. A szakvélemény szerint nincsen olyan kórós elmeállapota a férfinek, ami korlátozta volna a cselekmény és a következmények felismerésében. Csak személyiségzavart állapítottak meg É. Imrénél. A szakértők szerint szóba állt velük, és válaszolt egy darabig a kérdéseikre is. - Viselkedése merev és modoros, valamint távolságtartó volt. Megállapítottuk, hogy a vádlott frusztrációtűrése csökkent, kevesebb benne az empátia és hideg érzelmek vezérlik - fejtette ki az orvosszakértő, akitől érdekes statisztikai adatot is megtudtunk: kisebb arányban követnek el pszichiátriai betegek bűncselekményt, mint a nem pszichiátriai betegek.

Az is kiderült, hogy É. Imre személyiségjegyei nem zárják ki, hogy a problémáira az ölést válassza megoldásként.

Kifogások

A vádlott számos kifogással élt a szakértői véleményt illetően, sőt egy független orvosi vizsgálatra is indítványt tett, amit elutasítottak. - Kiállok a jogaimért! Mi alapján született meg ez a döntés, ha nem is beszélgettünk semmiről? Nem zajlott le a vizsgálat! Nem fogadom el a véleményt! - hangoztatta É. Imre. A férfi azt kifogásolta, hogy a vizsgálatkor nem lehetett jelen a védője, valamint azt, hogy a szakértők a nyomozati iratokat olvasgatták, miközben őt kérdezgették.

A pszichiáter orvosszakértők azonban többször is elmondták, hogy ez a bevett szokás, hiszen meg kell ismerniük a vádlott terhére rótt cselekményeket, hogy releváns kérdéseket tegyenek fel. Illetve az adott személyt kell vizsgálniuk, nem pedig az ügyvéd által befolyásolt magatartását.

- Melyik részével nem ért egyet a szakvéleménynek? Hogy maga nem elmebeteg?  Hogy nem szellemi fogyatékos? - tette fel a kérdést az egyik szakértő a vádlottnak, aki azt is elmondta a bírónak, hogy nem látja hasznát a vizsgálat megismétlésének vagy kiegészítésének, ugyanis abból az egy órából, amit ismét É. Imréből tapasztalt, ugyanazt a következtetést tudja levonni, mint öt évvel ezelőtt: diszharmonikus személyiségzavara van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában