Itt járhattak utoljára élve

2023.04.18. 17:41

Eltűnt villanyszerelők - Tárgyalás a feltételezett gyilkosság Ikrény közeli helyszínén

Azon az Ikrény közeli telken tartott tárgyalást a Győri Törvényszék, ahol a vád szerint É. Imre győri vállalkozó megölhette a két eltűnt villanyszerelőt.

Simon Roberta

Fotó: Csapó Balázs

A rendőrségi és büntetés-végrehajtási járművek, valamint az ügyvédek, családtagok, sajtósok autói lepték el kedden azt a földes utat, ami ahhoz az Ikrény közeli zártkerti ingatlanhoz vezet, ahol a vád szerint É. Imre két villanyszerelőt is meggyilkolt. Mivel a helyszíni tárgyalást magánterületen tartották, be nem mehettünk, csak a kert előtt várakozhattunk, aminek kapuján még mindig ott volt a bűnügyi szalag. A kaput a vádlott fia, É. Dániel nyitotta ki, aki a bejárás alatt végig bent volt. A vádlottat négy fekete ruhás, maszkos felfegyverkezett őr vezette és védte teljes idő alatt. É. Imre szerint, öt éve, hasonló alakok fenyegették meg halálosan ugyanitt, akik állítása szerint M. Zoltán emberei voltak.

A horrortanyaként is emlegetett telek többméteres palánkkal van körbe véve, sűrű bokrok és fák, magas dombok határolják.

- A helyszíni tárgyalások azt a célt szolgálják, hogy autentikusabban, a saját szemünkkel megismerhessük az ügy részleteit. Hatalmas ez a terület, de bejártuk a legfontosabb helyszíneit, megnéztük azt a vízaknát, ahol a vád szerint M. Zoltán az utolsó pillanatait töltötte - mondta el lapunknak dr. Lichy József sértetti képviselő. - Megnéztük azt is, hogy ha ez valóban így történt, a kert mennyire alkalmas egy holttest eltűntetésére. Ez a terület láthatóan van akkora, olyan domborzatú és kellően rejtett, hogy el lehessen tűntetni egy holttestet. Kérdés, hogy a törvényszék helyt ad-e annak az ügyészi indítványnak, hogy a telken ásatásokat végezzenek - tette hozzá az ügyvéd, aki szerint az lenne a helyes döntés, ha ezt megtennék a leggyanúsabb pontokon.

A nyomozás során csak területkutatásokat végeztek az ikrényi telken, a tavat búvárok nézték át, radarokkal, kutyás rendőrökkel fésülték át a területet, bármilyen ásás és egyéb nyomot kutatva. 

- A nyomozóhatóság jogosan arra gondolt, hogy M. Zoltán testét elszállította a vádlott és máshol rejthette el, mivel a férfi autójában megtalálták a villanyszerelő DNS-ét. De azt sem szabad kizárni, hogy a test itt maradt és telken belül szállította Imre, a vér pedig közvetett módon került az autóba. A bizonyítási eljárás során van még lehetőség az ásatásokra és találhatnak olyan eredményt, ami sikerre vezet - emelte ki Lichy.

A tárgyalás részvevői szerint É. Imre magatartása a már jól megszokott volt, minden neki feltett kérdésre megpróbált válaszolni, akkor is ha a felelte logikátlan. 

- Ez az ő védekezési taktikája. Szemernyi morális együttérzést sem mutat senkivel szemben, láthatóan nem csak a tagadásban éli ki magát. Mindenki úgy védekezik ahogy akar, de van akinél röntgen szemüveg sem kell, hogy lássuk vaj van a füle mögött - fogalmazott a sértetti képviselő, aki az akna közelében, a kádak környékén, illetve az indokolatlan kőrakás, tégla kupac alatt ásná fel a területet.

Négy fegyveres őr védelmében sem érezte magát biztonságban

Dr. Bóka Tibor bíró engedélyezte, hogy a sértetti képviselők és hozzátartozók is jelen legyenek a bejáráson. M. Zoltánné Márti, lányával, M. Adriennel és Zoltán testvérével, M. Jánossal lépett be a telekre. Azonban nem jutottak túl messzire a bejárattól, ugyanis É. Imre jelezte, hogy még a négy fekete ruhás, felfegyverkezett őr mellett sem érzi biztonságban magát. A vádlott állítása szerint korábban halálosan megfenyegette János. Végül a mosonmagyaróvári villanyszerelő testvére a békesség és a tárgyalás nyugodt lefolytatása érdekében elhagyta az ikrényi telket.

- Önszántamból kijöttem, mert É. Imre azt állatja fél tőlem, de nem értem miért, ha ilyen komoly fegyveres erők védik. Nem áll szándékomban bántani. Itt a törvény, majd az elrendezi a dolgokat. Ez megint valamilyen taktika a részéről. Érdekes, amikor a bíróságon három méterre ültem tőle, csak egy fegyőr vigyázott rá. Akkor nem tartott tőlem? - tette fel a kérdést M. János.

M. Zoltán felesége, Márti még a tárgyalás megkezdése előtt sírva szállt ki az autóból, láthatóan felkavarták az események. 

- Ide ment be, és többet soha nem jött ki - mondta zokogva, a könnyeit törölgetve. M. Zoltán lánya, Adrienn azt mondta mielőtt bementek volna, hogy olyan mintha apja temetésére érkezett volna. 

- Kavarognak bennem az érzések. Ezt a helyszínt láthatta utoljára, itt vett utoljára levegőt, mielőtt végleg lehunyta a szemét - fogalmazott a lány.

A két órás helyszíni tárgyalás után M. Zoltánné Márti beszámolt arról is, mi volt a legnehezebb számára. 

- Ez a telek szörnyű, borzalmas volt látni. Korábban sosem voltunk bent, csak kintről láttuk, de évek óta nem jártunk erre. A legnehezebb az volt, hogy végigmentem azon az úton, amin a férjem is, csak ő már nem jött ki élve. Elmentünk a vízakna mellett, ahol az égetés volt. Nem tudjuk, hogy Zolit vagy más nyomokat tűntetett ott el Imre, de érezni, hogy az odáig vezető úton egy lélek még élt, és ennek a léleknek az útja véget ért, csak nem tudjuk hogyan. Ez az egész horrorisztikus, ez a tanya tényleg olyan, hogy bármit meg lehet csinálni. Ha ide valaki besétál, akkor annak vége. Itt nincs segítség, itt nincs semmi - részletezte a feleség.

- Amikor a vádlott azt mondja, hogy félt és bepisilt az állítólagos fekete ruhás alakoktól, az jut eszembe, hogy lehet ez Zolival történt meg. A férjem nem tudhatta hova jön, hiszen sosem járt itt - tette hozzá Márti.

Úgy tudjuk É. Imre nem mutatta meg pontosan, - hogy állítása szerint - hol térdeltették le és lőttek át a feje felett, hogy megfélemlítsék a fekete ruhás, maszkos alakok öt éve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában