Égett a nádas a Fertőn

2023.03.15. 17:31

Tűz pusztított a Fertőn - Bementünk a leégett nádasba, menekülő vaddisznót is láttunk - a kisalfold.hu videói és fotói

Fertőrákosnál szálltunk csónakba és közelről néztük meg a tűz pusztítását.

kisalfold.hu

Fotó: Rombai Péter

Dr. Németh Ramóna, a katasztrófavédelem sajtószóvivője a kisalfold.hu kérdésére elmondta, szerda hajnalban kigyullad a nádas a Fertőn. Körölbelül 250 hektárnyi területen égett le a nád. 53 hivatásos tűzoltó 18 gépjárművel oltotta a lángokat, valamint hét önkéntes tűzoltó egyesület is segítette a munkájukat hét járművel. A tűz vélhetően Ausztriából terjedt át a magyar oldalra, de ezzel kapcsolatban pontos információt a tűzvizsgálat után tud adni a katasztrófavédelem.

 

Menekülő vad a fotóink között

 

 

Veszély fenyegette a virágosmajori kikötőt is

Összefoglaló - Ismét égett a nádas a Fertő tavon. A lángok Fertőmeggyes felől terjedtek át a magyar oldalra, ott gyulladt ki egy faszerkezetes épület. A térség tűzoltói nagy erőkkel vonultak a helyszínre. Az oltást nehezítette a folytonosan megélénkülő szél és az, hogy szárazföldről nem tudták megközelíteni a tűzfészkeket.

Többhektáros területen égett a nádas Fertőrákos térségében, az országhatár közelében. A szerda hajnalban keletkezett tűzhöz nagy erőkkel érkeztek ki a soproni, a csornai, a kapuvári, a sopronkövesdi, a sárvári, a szombathelyi, a győri és a lébényi hivatásos tűzoltók mellett a fertőrákosi, a nagylózsi, a hegykői, a sopronhorpácsi, az osli, a völcseji, a nagycenki és a peresztegi önkéntes tűzoltók. Az egységek a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett vízsugarakkal és kéziszerszámokkal több oldalról kezdték meg a lángok oltását. A tűzoltók munkáját az erős szél is nehezítette – közölte a katasztrófavédelem. Fertőrákos önkormányzata reggel teával és élelemmel segítette az oltásban részt vevő, éjszaka óta dolgozó tűzoltókat. A délelőtt folyamán Palkovits János polgármester is a helyszínre érkezett.

– Magyar oldalon a tűz leginkább a mintegy nyolcvan hajó befogadására alkalmas virágosmajori kikötőt és a közelében lévő egykori püspöki tehenészetet veszélyeztette. Lakóépületeket nem fenyegetett a tűz. A lángok Fertőmeggyes (Mörbisch) felől terjedtek át, ott gyulladt ki egy faszerkezetes épület. Az oltást nehezítette az erős szél, de a nagy erőkkel kivonuló tűzoltóságnak sikerült megállítania a lángok terjedését, így az Virágosmajornál nem jutott tovább – mondta a Kisalföld érdeklődésére a polgármester. Hozzátette, a déli órákban a katasztrófavédelem szakemberei drónnal ellenőrizték a területet. Akkor úgy látták, kezdett csendesedni a tűz, s már korántsem jelentett akkora veszélyt, mint hajnalban. Ugyanakkor szárazföldről nem tudták megközelíteni a tűzfészkeket, így csak kézi eszközökkel tudták felvenni a harcot a lángokkal.

A Fertő–Hanság Nemzeti Park szakemberei is a helyszínen voltak, segítették a tűzoltókat a tájékozódásban, és felmérték a természeti kárt. A legnagyobb veszélyben a békák vannak, valamint a nyári ludak, hiszen már megkezdték a költést. A füstben több menekülő vaddisznót és más állatot is lehetett látni

.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában