Riport

2023.03.29. 07:43

Élesben a helyszínelőkkel - két nap követtük a rendőröket balesetekre Győrben - videók, fotók

Szinte nem múlik el úgy nap, hogy ne adnánk hírt térségünkben történt balesetekről. Ezt alátámasztják a KSH friss országos adatai is. Tavaly az első három negyedévben – vagyis szeptember végéig – 15.145-en sérültek meg közúti balesetben hazánkban.

Szeghalmi Balázs

Koller József rendőr törzszászlós helyszínel egy, a Galántai és a szigetközi út csomópontjában történt karambolnál. Fotó: Nagy Gábor

  • Ez hat százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi adat. Ami még szomorúbb: a balesetek 3 százaléka végződött halállal, 29 százaléka súlyos, míg 68 százaléka könnyű sérüléssel járt.
  • A Kisalföld munkatársai a közelmúltban két napot tölthettek a győri baleseti helyszínelők mellett. Azért is örültünk a lehetőségnek, mert Győr-Moson-Sopronban mind a forgalom nagysága, mind a tempója évről évre nő.
  • Lakott területen az átlagtempó 60–65 kilométer per óra között van, miközben a közlekedési morálban a bizalmi elv, a tolerancia csökken.
  • Gyakran önkritika nélkül – A balesetek után egyre többen nem hajlandók elismerni a felelősségüket.

Életet ment az öv

Azon a pénteken, amikor a győri helyszínelők Szövetség utcai főhadiszállásán először vendégeskedtünk, viszonylag nyugodt délelőtt volt. Így tudtunk beszélgetni, akadt is miről, azon a héten történt halálos baleset a 82-es főút écsi szakaszán. Mint ismert, egy helyközi busz sofőrje és négy utasa is megsérült a karambol során. Koller József rendőr törzszászlós, balesetvizsgáló helyszínelt a végzetes esetnél – a villámgyors vonulásról korábban videót nézhettek a kisalfold.hu-n –, elsőként kimentünk vele a korábbi baleset helyszínére. Még erős festékkel rajzolt mérések emlékeztetnek a tragédiára. Egy-egy baleset mementója gyakran évekkel később is látszik az aszfalton.

„A tapasztalatok szerint ebbe a relatív gyorshajtásba nem kellett volna belehalnia a sofőrnek. De nem kapcsolta be a biztonsági övét, s ezért az életével fizetett” – összegzett a Győri Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának törzszászlósa.

Négy kocsit lökött odébb

Amikor a közelmúltban történt balesetek fotóit, videóit néztük a Szövetség utcai bázison, láthattuk, az egyik szabadhegyi balesetben is szerepet játszott a relatív gyorshajtás. A Szabadi utcában történt karambol során az egyik jármű nagy sebességgel haladt késő este, amikor megtörtént a baj. Az ütközés erejéről mindent elmond: négy parkoló autót lökött odébb a jármű. Ebből pontosan megállapítható a kocsi ütközéskori sebessége.

Mielőtt az első baleseti riasztás megtörtént volna, még egy érdekes esetről hallgattuk a helyszínelőket: „vad sávváltás” idézett elő egy karambolt a Kálvária utca és a 821-es út csomópontjánál. Attól különleges az ügy, hogy a baleset okozója ugyan a helyszínen elismerte a felelősségét, ám a biztosítója egyelőre minden utolsó szalmaszálba belekapaszkodik, vagyis védi végsőkig az ügyfelét. Bár ha jól sejtjük, valószínűleg onnan fúj a szél, hogy a baleset tetemes költségét nem akarják állni.

Baleset pénteki csúcsban

Az első baleset, amiről hírt kapunk, tipikusan péntek délutáni: a nagy győri forgalomban három autó csúszott össze a Galántai és a szigetközi út találkozásánál. Szerencsére senki nem sérült meg. Vita sincs nagyon, az esetet maguk között megbeszélik az érintettek. A második rendőrségi látogatásunk napján a Győri Ipari Park közelében történt koccanással kezdődik a reggel. Az érintettek nem voltak képesek eldönteni a felelősség kérdését.

„Minden karambol után a legfontosabb, hogy nézzük meg higgadtan, sérült-e valaki az ütközés során. Ha igen, azonnal hívjunk mentőt, ha nem, célszerű kulturáltan megbeszélni, ki az okozó. A tapasztalataink szerint egyre több vétkes nem hajlandó elismerni a felelősségét egyértelmű helyzetben sem. Ilyenkor kivonulunk, de akkor a balesetet előidéző szabálytalanságért büntetést adunk. Ettől a jogszabályok értelmében nem tekinthetünk el, vagyis nyomatékosan ajánljuk, hogy tisztázzák egymás közt a felelősség kérdését” – hangsúlyozta Koller József.

Koller Józseffel, a Győri Rendőrkapitányság törzszászlósával több baleseti helyszínt is megnéztünk. A tanulság fájó: sokszor apró hibákon, rossz döntéseken múlik egy-egy ember élete. Fotó: Nagy Gábor
Fotós: NAGYGABOR

Nem ismerte fel a jobbkéz-szabályt

Aznap az egyik legérdekesebb eset Tét-Ürgehegyen volt. Úttalan utakon két autó ütközött; az egyik kocsi sofőrjének nem volt érvényes hivatalos dokumentuma. Az egyedi útviszonyok miatt az eset rövid időre kis fejtörést okozott a helyszí­nelőknek, mivel lakott területen kívül, közlekedésre használt, murvás és erdei földút találkozásánál történt.

Végül a megoldás pofon­egyszerű lett. Sima jobbkéz-­szabályt nem tartott be vagy nem ismert fel az egyik sofőr. Épp az a vezető, akinek a papírjai rendben voltak. Így mindkét sofőrnek vállalnia kell a következményeket: az egyiknek a papírok lejártáért, a másiknak a balesetért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában