Figyelemfelhívó akció

2023.02.11. 13:12

Gyalogosból áldozat – Tizenkilenc gázolás öt hét alatt Győr-Moson-Sopronban – videó, fotók

Idén már három gyalogos halt meg, 16 pedig megsérült közlekedési balesetben Győr-Moson-Sopronban. Ezért a vármegyei rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési bizottsága akciókkal igyekszik felhívni a gyalogosok és a járművezetők figyelmét, hogy fokozott óvatossággal és körültekintéssel közlekedjenek.

Gyurina Zsolt

Majorné Bajnok Eszter és Deák Norbert Attila, a Győri Rendőrkapitányság munkatársai az ominózus gyalog- átkelőhelyen a győri belvárosban. A kanyarodó autókkal vigyázzunk! Fotó: Németh Ádám

  • A felpéci, soproni és töltéstavai balesetnél elhunyt az elütött gyalogos, míg Győrből nyolcan, Mosonmagyaróvárról és Sopronból hárman-hárman, Csornáról és Fertőszentmiklósról pedig ketten kerültek kórházba.
  • A legújabb eset: két napja egy 74 éves férfi ütötte el gépkocsijával a Corvin utcai kereszteződésnél a zebrán szabályosan átkelő 63 éves hölgyet, akit kórházba kellett szállítani.
  • A rendőrség szakértőjével bejártunk két veszélyes győri helyszínt, és megnéztük, mik a problémák, mit tehetnek a gyalogosok épségük megóvása érdekében.

– Az egyik győri helyszín, ahol néhány hónapja halálos baleset történt, a Szent István út és az Aradi vértanúk útja kereszteződésében található forgalmas átkelőhely, amelyen a járművezető a tilos jelzés ellenére haladt át és ütötte el a szabályosan közlekedő gyalogost. Még ha zöld jelzésen kelünk át, akkor is legyünk megfontoltak, figyelmesek – nyilatkozta a helyszínen lapunknak Majorné Bajnok Eszter, a Győri Rendőrkapitányság kiemelt baleset-megelőzési főelőadója.

– Révfaluban az egyetemi körforgalomnál szintén gyakoriak a balesetek, ennél a helyszínnél a veszély forrása az, hogy gyalogos, autós és kerékpáros útja keresztezi egymást. Itt két hete az idős néni nem a kijelölt helyen kelt át és szenvedett súlyos sérülést.

A gyalogosok, kiemelten az idősek a közlekedés legveszélyeztetettebb résztvevői, körükben az átlagosnál jóval magasabb a halálos balesetek aránya, pedig sokat tehetnek azért, hogy ne váljanak áldozattá. Kerüljük a hirtelen irányváltást – A legfontosabb, hogy gyalogosként legyünk tisztában a ránk vonatkozó KRESZ-szabályokkal és tartsuk be azokat. Legyünk mindig kiszámíthatóak, és soha ne tegyünk hirtelen mozdulatokat, például irányváltást. Ha közút közvetlen közelében gyalogolunk, csak ott keljünk át az úttesten, ahol arra a jogszabály lehetőséget ad – emelte ki Majorné Bajnok Eszter, a Győri Rendőrkapitányság baleset-megelőzési főelőadója.

A győri egyetem körforgalmánál sokan a kicsit távolabb fekvő átkelő helyett a kerékpárosoknak kijelölt utat használják, ebből nem egy baleset volt már, mutatja Majorné Bajnok Eszter. Fotó: Németh Ádám

Úgy folytatta: a legbiztonságosabb, ha a kijelölt gyalogosátkelőhelyen, a forgalomirányító fényjelző készülék zöld jelzésére haladunk át. Villogó jelzésnél inkább várjuk meg a következő zöldet. Álló jármű, illetve egyéb tárgyak takarásából fokozott óvatossággal, körültekintéssel lépjünk az úttestre, szabályosan kelve át. Ebből adódik a legtöbb halálos baleset Majorné Bajnok Eszter figyelmeztetett: a legtöbb halálos baleset abból adódott, hogy sötétben, korlátozott látási viszonyok mellett a gyalogos nem volt látható, „beleolvadt” a környezetébe. Tegyünk meg mindent azért, hogy az autós lásson minket! A sötét tónusú ruházat helyett használjunk feltűnőbb, a közlekedési környezetből kiemelkedő színeket. Lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén a fényvisszaverő mellény (ruházat) használata kötelező, de ez az eszköz más körülmények között, így lakott területen belül nappali viszonyok mellett is életmentő lehet.

Majorné Bajnok Eszter és Deák Norbert Attila, a Győri Rendőrkapitányság munkatársai az ominózus gyalog- átkelőhelyen a győri belvárosban. A kanyarodó autókkal vigyázzunk! Fotó: Németh Ádám

Emellett a fényvisszaverő karszalag, matrica is láthatóvá tesz, megvédhet. A kanyarodó járművek adjanak elsőbbséget Az autósokat kérik, hogy vezetési stílusukkal igazodjanak a megváltozott út- és látási viszonyokhoz. Mindig fokozott óvatossággal, a sebesség jelentős csökkentésével közelítsék meg az átkelőhelyeket, buszmegállókat, oktatási intézményeket. A gyalogosnak nemcsak a kijelölt helyen, hanem annak hiányában az útkereszteződésnél áthaladva is elsőbbsége van kanyarodó járművekkel szemben. Nem lehet elégszer ismételni, hogy mennyire fontos a megengedett sebességhatár betartása, az, hogy senki ne vezessen ittasan, fáradtan, mindig használjuk a passzív biztonsági eszközöket (biztonsági övet, gyermekbiztonsági rendszert, bukósisakot), ügyeljünk az elsőbbségi szabályok megtartására, és a tilos jelzés valóban az áthaladás tilalmát jelentse!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában