Közlekedési balesetek megelőzése

2023.02.08. 09:23

Veszély leselkedik a közlekedőkre - Eddig 2023-ban három gyalogos vesztette életét Győr-Moson-Sopronban

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén 2023 év első öt hetében 3 gyalogos hunyt el, illetve 15 járókelő sérült meg közlekedési balesetben.

kisalfold.hu

Forrás: police.hu

Az elmúlt öt hétben Felpécen, Sopronban és Töltéstaván történt közlekedési balesetek következtében 3 gyalogos vesztette életét. A megjelölt időszakban bekövetkezett baleseteknél Győrben 7, Mosonmagyaróváron 3, Sopron városában szintén 3, míg Csornán és Fertőszentmiklóson 1-1 gyalogos került kórházba - írta honlapján a rendőrség.

A közlekedés legvédtelenebb résztvevői a gyalogosok. A velük összefüggő balesetek során szinte minden esetben személyi sérülés történik, illetve sajnálatos módon tragédia is bekövetkezhet. Annak érdekében, hogy ne váljanak közlekedési baleset sérültjeivé, áldozataivá, mind a gyalogosok, mind a járművezetők rendkívül sokat tehetnek.

A téli időszakban a változékony időjárás, az ingadozó hőmérséklet, az eső, hó, a köd miatt csökken a látótávolság, nagyobb figyelmet és türelmet igényel a közlekedésben résztvevőktől. Egyik napról a másikra, sőt napszakonként is változnak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk kell.

A közlekedési balesetek megelőzése érdekében a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a gyalogosok és a vezetők figyelmét.

Kérik a gyalogosokat:

  • Gyalogosan csak alapos körültekintést követően lépjenek az úttestre, ha meggyőződtek annak veszélytelenségéről. 
  • Számítsanak rá, hogy a hosszabb fékút miatt a járművek nehezebben tudnak megállni. 
  • Legyenek mindig kiszámíthatók! Soha ne tegyenek hirtelen mozdulatokat (például irányváltást), amennyiben az úttest közvetlen közelében gyalogolnak!
  • Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a sötét ruházat nehezen észlelhető. Lehetőség szerint ilyenkor viseljenek élénk színű, jól látható ruhadarabokat vagy tegyenek táskájukra láthatóságot elősegítő eszközöket!
  • A forgalomirányító lámpák jelzéseinek betartása mindenki számára kötelező!

Kérik a járművezetőket:

  • A járművezetők fokozott óvatossággal, csökkentett sebességgel közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, valamint azokat az útszakaszokat, ahol a gyalogosok megjelenésére lehet számítani (iskolák, bevásárló központok, piacok, buszmegállók környéke). 
  • Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművekkel a gyalogosok részére elsőbbséget kell adni!
  • Próbáljanak szemkontaktust felvenni az úttesten átkelni szándékozó gyalogossal annak érdekében, hogy ne alakuljon ki balesetveszélyes helyzet!
  • A forgalomirányító lámpák jelzéseinek betartása mindenki számára kötelező!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában