8-10 év fegyház lehet a büntetése

2023.01.27. 08:09

Luxusautókból a vádlottak padjára ül - A bűnbanda győri vezetője jótékonykodott, miközben több mint 5 milliárd áfát csalhatott el

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy bűnszervezet, amelynek tagjaival és segítőivel, összesen 29 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség. A szervezet győri vezetője a COVID-járvány idején azzal tűnt fel, hogy luxusautókkal szállított és adományozott maszkokat. Mára viszont – az ügyészség előtt is – adócsalóként vált ismertté.

kisalfold.hu

Forrás: NAV

Bűnözők közreműködésével, egy céghálózaton keresztül uniós országokból, az adózási szabályokat megkerülve, leginkább sajtból, de csokoládéból és kávéból is jutott bőven szállítmány hazai kereskedőkhöz. Összesen több mint 10 ezer tonnányi élelmiszert adott el a Budapest és Győr környéki társaságokat irányító bűnszervezet.  Negyedévente cserélődő, úgynevezett „dobós”, azaz valós tevékenységet nem végző, rövid élettartamú cégeken keresztül szerezték be a csaknem egymillió ember átlagos éves sajtfogyasztásának megfelelő mennyiségű árut, amit nagykereskedőknek és szállodai beszállítóknak értékesítettek - közölte portálunkkal Mészáros Gábor hadnagy, a NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság sajtóreferense.

1,5 milliárd értékű vagyon

2020 nyarán, kétnapos akcióban csapott le az elkövetőkre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Terrorelhárítási Központtal (TEK) közösen. A pénzügyőrök összesen 85 helyszínen tartottak kutatást. A bizonyítékok beszerzése mellett a nyomozók luxusautókat és jelentős összegű készpénzt foglaltak le, ingatlanokat és bankszámlákat zároltak, amelyek összértéke eléri a 1,5 milliárd forintot. 
A lefoglalt luxusautók között volt – egy azóta sikeresen elárverezett – Lamborghini Aventador és egy Bentley Continental is. Ezekkel szállította a bűnszervezet vezetője a szájmaszkadományokat a győri kórházaknak.

A NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának felderítése és nyomozása alapján felelnek tetteikért az elkövetők a Győri Törvényszék előtt.  

15 fős bűnszervezet és 14 segítő 

A győri pénzügyi nyomozók csaknem 40 ezer oldalnyi nyomozati iratot készítettek, amely alapján a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség a 15 emberből álló bűnszervezet és az azt segítő további 14 emberrel szemben emelt vádat. 

Teljes beismerés esetén is 8-10 év

Az ügy tárgyalása hamarosan egy előkészítő üléssel kezdődik. Az eljáró ügyész, több mint 200 oldalas vádiratában a bűnszervezet vezetőire, még teljes beismerés esetén is 10, 9 és 8 évnyi, ténylegesen letöltendő fegyházbüntetést kér, kizárva a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában