Bűnügy

2022.08.11. 22:17

Újfajta telefonos módszerrel próbálnak pénzhez jutni a csalók Győr-Moson-Sopron megyében

A telefonáló idegen magát banki alkalmazottnak kiadva veri át a kiszemelt áldozatát.

kisalfold.hu

A trükkös elkövetők újfajta módszert használnak. Ennek lényege, hogy a bűnözők az áldozatukat telefonon hívják fel, és magukat banki alkalmazottnak adják ki. Elmondják, hogy a hívott személy bankszámlájához jogosulatlan hozzáférés történt. Átverik az áldozatukat azzal, hogy a számláról idegenek bizonyos pénzösszeget utaltak el. Hosszas beszélgetés során rábeszélik a sértettet, hogy a további – idegen által történő utalással járó – pénzvesztést meg lehet akadályozni egy letöltött (távoli asztali kapcsolat) programmal.

Amikor ezt a jóhiszemű számlatulajdonos megteszi, a csalók hozzáférnek a bankszámlához, ahonnan ezután különböző összegeket utalnak el.

A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek, így a sértett bizalmának elnyerése érdekében olyan információkat is közölhetnek, amelyek valóban a bankszámlához is kapcsolódhatnak

- áll a rendőrségi felhívásban.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság legfontosabb tanácsai annak érdekében, hogy a csalók által kiszemelt személyek ne váljanak áldozattá:  

  • Ne döntsön egyedül, minden esetben kérjen egy kis időt, és azonnal ellenőrizze a hívás valóságtartalmát,
  • Legyen gyanús, ha telefonon, SMS üzenetben, e-mailen vagy közösségi oldalon kérik az internetbanki bejelentkezéshez és azonosításhoz szükséges jelszavát vagy PIN-kódját,
  • A pénzintézetek e-mailben, telefonon, SMS-ben soha sem kérnek jelszavakat vagy PIN-kódokat, sem más bizalmas adatokat,
  • Hívja fel a bankot, amire az ismeretlen telefonáló hivatkozik,
  • Soha ne telepítsen olyan programot számítógépére vagy telefonjára, amit nem ismer, különösen ismeretlen kérésére,
  • Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítse a rendőrséget,
  • Ha mégis bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában