Ki kellett üríteni a társasházat

2021.06.17. 12:32

Sopronban mentett életet a szén-monoxid-érzékelő és a gáz is szivárgott

Szerda délután riasztották a tűzoltókat, nemcsak az érzékelő jelzett, a bejelentő rosszullétre panaszkodott. Az intézkedés öt lakást érintett, hat felnőttet és egy csecsemőt. A mentőszolgálat egy felnőttet és egy csecsemőt szállított kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanújával.

kisalfold.hu

Forrás: Pexels

Fotó: Brian Machado

Egy földszinti lakásban szólalt meg a mérgező gáz jelenlétére figyelmeztető szén-monoxid-jelző Sopronban, egy Ív utcai, három szintes társasházban szerda délután, ahol egy kombi gázkazán üzemelt. A város hivatásos tűzoltói a földszinti lakás mellett a második emelet egyik lakásában, és a közös folyosón is magas gázkoncentrációt mértek. Az egység a társasházat kiürítette, az intézkedés öt lakást érintett, hat felnőttet és egy csecsemőt. A mentőszolgálat egy felnőttet és egy csecsemőt szállított kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanújával. A gázszolgáltató helyszínre érkező szakemberei megállapították, hogy az épületben a szén-monoxid koncentrációja mellett gázszivárgás is tapasztalható.

A mérgező gáz leggyakrabban akkor keletkezik, ha a működő nyílt égésterű vízmelegítő vagy fűtőeszköz közelében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely egy idő után rosszullétet, vagy akár halált is okozhat.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás megfelelő szellőzéséről. Az újonnan beszerelt, fokozott légzáró kivitelű nyílászárók beépítése esetén általában nincs megfelelő levegő utánpótlás a helyiségekben, a jól szigetelő ajtókba és ablakokba ajánlatos résszellőzőt szereltetni. A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni.

A zárt térbe visszajutó szén-monoxid már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelent az emberekre és a háziállatokra egyaránt. Ez a gáz színtelen, szagtalan, jól elkeveredik a szoba levegőjével és rendkívül mérgező. A mérgezés tünetei hasonlítanak más betegségekhez, – fejfájás, émelygés, hányinger – ezért nehezen felismerhető.

A levegő utánpótlás biztosítása mellett a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet a tüzelő-fűtőberendezések, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, – szakember által végzett – karbantartására, a kémények rendszeres felülvizsgálatának szükségességére is!

Mindenkinek javasoljuk a megfelelő minőségű, szaküzletben vásárolt szén-monoxid-érzékelő beszerzését is, hiszen életet menthet!

Fontos, hogy tanulmányozzák át a készülékkel kapcsolatos teendőket, használati utasítást, hiszen csak a leírásban rögzített szavatossági időn belül (általában 7-10 év) garantálják a biztonságot!

A szén-monoxid-érzékelők listája ITT elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában