Időjárás

2023.02.03. 20:21

Cudar időt kaptunk - Megérkezett a nagy erejű, viharos szél Győr-Moson-Sopronba - Figyelmeztet a győri útkezelő is - frissítve

Erős széllökések veszélye miatt adott ki másodfokú figyelmeztetést szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

kisalfold.hu/MTI

21.25 - Hibabejelentés Győrben

Győr Megyei Jogú Város Útkezelő Szervezete közleményben figyelmeztet a szeles időjárásra: a meteorológiai előrejelzések szerint péntek estétől fokozatosan megerősödő szélre, akár 80-90 km/h széllökésekre kell számítani Győrben is várhatóan szombat estig. A viharos széllökések a jelzőlámpák felfüggesztésében, közvilágítási lámpabúrákban, légkábelekben is kárt okozhatnak, ezért üzemeltetési készenlétet rendeltünk el az esetleges hibák miatti helyreállítások érdekében. Kérik, hogy amennyiben megrongálódott jelzőlámpát, közvilágítási eszközt lát jelezze a [email protected] e-mail címen.

Megtudtuk, felhívták az építési tevékenységet végző cégek figyelmét, hogy a munkaterületen belül a szél által könnyen mozdítható korlátok, építési jelzőtáblák, könnyű építőanyagok rögzítéséről, vagy védelembe helyezéséről gondoskodjanak, elkerülve az esetleges károkozásokat.

Kérik az autósokat, hogy körültekintőbben parkoljanak, lehetőség szerint ne álljanak meg sérült vakolatú magas épület elé. Javasolják, hogy idős, kiterjedt ágrendszerrel rendelkező, esetleg láthatóan beteg törzsű fák környezetében kerüljék a parkolást a leszakadó gallyak, ágak miatt.

Korábban - A meteorológia szolgálat veszélyjelzésükben azt írták, pénteken este az északnyugatira forduló szelet főként az Észak-Dunántúlon, a főváros térségében és esetleg a középső országrészben viharos - 60-80 kilométer/órás - lökések kísérhetik.

Az északnyugati határvidék közelében, illetve a Dunántúli-középhegység, a Börzsöny magasabban fekvő részein 80 kilométer/óra körüli, esetleg afölötti lökés sem kizárt.

 

Hozzátették: szombaton a hajnali, reggeli óráktól kezdve ismét viharossá, erősen viharossá fokozódik az északnyugati szél. Az országban nagy területen lehet 70 kilométer/óra fölötti széllökés, míg a Dunántúlon és Borsod, illetve Szabolcs térségében általában 80-90 kilométer/órás, a Bakonyban és a Balaton térségében akár 100-110 kilométer/órás vagy afölötti lökések is várhatóak.

Az időjárási helyzetre tekintettel akár a piros színű veszélyjelzést is kiadhatják.

A meteorológiai szolgálat Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegye területére másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki szombatra, itt a várt legerősebb széllökések sebessége meghaladhatja a 90 kilométer/órát. Az ország többi részére elsőfokú (sárga) figyelmeztetés van érvényben.

Katasztrófavédelem: szombat éjfélig viharos szél és csúszós utak teszik veszélyessé a közlekedést

A meteorológiai előrejelzések szerint szombat éjfélig az ország területén több helyen viharos szélre és havas esőre, havazásra kell számítani, emiatt csúszós, jeges utakra, csökkent látótávolságra kell készülni - figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-nek küldött pénteki közleményében.

Azt kérik mindenkitől, hogy a viharos szélben a fák, fasorok, állványzatok közelében kellő körültekintéssel közlekedjenek. Mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról - tanácsolják.

Felhívják a figyelmet arra, hogy csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljenek útra. Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont. Kérik továbbá, ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Ugyanakkor ajánlják a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazást, a VÉSZ-t. Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a meteorológiai szolgálat oldalán, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján tájékozódhatnak - áll a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában