tél

2020.01.20. 19:12

A csúszós járdáért és a sózásért is büntethetnek

Megérkezett az első hó vasárnap, ami a téli örömök mellett sokaknak feladatot is adott. Annak jártunk utána, hogy kinek a dolga az utakat, járdákat megtisztítani a jégtől, hótól; ingatlantulajdonosként, -használóként milyen felelősségünk van.

kisalfold.hu

Fotó: Huszár Gábor

Kormányrendelet szabályozza, hogy kinek milyen feladatai vannak az utakkal, járdákkal. A rendelet lényegét tekintve az ingatlan tulajdonosának, használójának kell gondoskodnia az épület előtti járdaszakasz tisztán tartásáról, a többi a helyi közútkezelő feladata.

Győrben már szombaton megkezdte a hozzá tartozó közutak, buszmegállók, járdák síkosságmentesítését a Győr-Szol. A főutakat, a forgalmas városi szakaszokat nagygépek, a belvárosi, szűkebb utcákat kisebb járművek, a buszmegállókat, gyalogátkelőhelyeket kézi erővel takarítják. Ahol a hó vastagsága eléri az 5–7 centimétert, a gépek el is tolják a havat.

Ha kell, napjában többször

A járdákat 80–120 centiméteres sávban kell megtisztítani, komolyabb havazás esetén napi több takarításra is szükség lehet. Ha mégis baj történik, valaki elcsúszik rajta és megsérül, akkor kártérítésre jogosult, amit a családi ház, társasház tulajdonosainak kell megfizetniük. Azért érdemes olyan lakásbiztosítást kötni, amely felelősségbiztosítást is tartalmaz, mert a biztosító az ilyen esetekben – a meghatározott összegig – állja a kártérítést a tulajdonosok helyett.

Fotó: Huszár Gábor

Mit tegyen, ha megsérült?

Elsőként – még ha nem is tűnik súlyosnak a sérülése – értesítse a mentőket vagy a rendőrséget, hogy később bizonyítani tudja, sérülését valóban ott és akkor szerezte. Ezután tudja meg, hogy ki annak a járdaszakasznak a fenntartója, aki lehet a közterület-fenntartó vagy a járda melletti ház tulajdonosa. Őt kell megkeresni, és ha van felelősségbiztosítása, akkor a károkozó biztosítójánál, ha nincs, akkor közvetlenül neki kell benyújtani a kártérítési igényt.

Büntethetnek a sózásért is

A talajt és a fás szárú növényeket is károsítja az útszóró só. Kormányrendelet írja elő, hogy – az úttest kivételével – a síkosságmentesítésre csak olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növények egészségét nem veszélyezteti. Érdemes például hamut, homokot vagy környezetbarát útszóró sót használni a jégmentesítésre, ugyanis ha nem így teszünk, akár ötvenezer forint büntetést is kaphatunk.

Köd és kedd hajnalban síkosságmentesítés Győrben

Köd – Ismét többfelé lesz tartós, sűrű köd. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő este az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: estétől elsősorban az ország északi, északnyugati felén többfelé lehet sűrű (zúzmarás) köd képződésére számítani. Kedden délelőtt lassan javulnak csak a látási viszonyok a köddel borított tájakon, az ország nagy részén egész nap borult, párás idő lesz a jellemző. Helyenként előfordulhat ónos szitálás, hószállingózás is. A sűrű köd veszélye miatt Budapestre, Pest, Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna és Veszprém megyére adtak ki figyelmeztetést. Az előrejelzés szerint kedden a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 6 és mínusz 1 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet általában mínusz 1 és plusz 3 fok között, de a naposabb helyeken 5 fok körül alakul.

Síkosságmentesítés – A meteorológiai előrejelzések szerint éjjel fagypont alatti hőmérséklet várható, így a hajnali lefagyások megelőzése érdekében a szolgáltató síkosságmentesítő anyagot juttat a közutak burkolatára. A beavatkozás a társaság munkatervének megfelelően a hidakat és a felüljárókat, a tömegközlekedési útvonalakat, valamint a forgalmas főutakat érinti – közölte hétfőn este a Győr-Szol.

Fontos tudnivaló, hogy a számozott főutak síkosságmentesítése a városon belül is az Állami Közútkezelő feladata. Így például a közútkezelő gépei végeznek munkát az 1-es főút (bizonyos szakaszon Szent István út) teljes vonalán, a Baross-hídon, a Bácsai úton, a 81-es (bizonyos szakaszon Fehérvári út) úton, 82-es (bizonyos szakaszon Szent Imre út) úton és a Ménfőcsanak és Gyirmót között futó 83-as úton.

Az érvényben lévő jogszabályok értelmében a magántulajdonú lakóingatlanok vagy üzlethelyiségek előtt a járda takarítása a tulajdonos illetve a bérlő feladata, ezeken a területeken nekik kell a síkosságmentesítést elvégezniük.

A szolgáltató felhívja a közlekedők figyelmét, hogy megfelelően felkészített és téli gumival felszerelt járművel induljanak útnak. A speciális körülmények között hosszabb menetidővel kell számolni, ezért célszerű hamarabb elindulni.

A télies időjárás, a havazás miatt csúszásveszély alakult ki a vízpartokon is. A győri folyópartok mentén elkészült új szakaszok több pontján figyelmeztető táblák jelzik a fokozott balesetveszélyt, így ezeket a sétálóutakat mindenki saját felelősségére használhatja. A téli időszakban érdemes fokozottan figyelniük az itt közlekedőknek, hiszen a páralecsapódás miatt ezeken a helyeken könnyen előfordulhat jegesedés, még enyhébb időben is jelentős a csúszásveszély.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában