Kisalföldi építőműhely

2023.11.17. 10:13

Díjazott győri hajók – Két rangos elismerést is nyert a Cabin és a Kadét – videó, fotók

A folyók városában a hajózásnak hagyománya volt. Hogy ezt mennyire sikerül feléleszteni a Mosoni-Duna vízszintjének stabilizálásával, az idő dönti el. Ami biztos, hogy egy győri családi vállalkozás lát fantáziát a minőségi hajóépítésben. Arról, hogy jó úton járnak, két pozitív visszajelzést is kaptak: Budapestről és Ljubljanából.

Szeghalmi Balázs

A győri Duna Hajók művészeti vezetője, Jakus Tamás, kezében a szlovén BIG SEE Awards nemzetközi díjával. A díjnyertes Cabinról több képet is nézhetnek a kisalfold.hu-n. Fotók: Rákóczy Ádám

  • „Sűrű és mozgalmas időszak után vagyunk, ami rendkívül örömteli is” – mondta a Duna Hajók művészeti vezetője, Jakus Tamás.
  • Mivel a Magyar Formatervezési Díj legjobbjainak seregszemléjét és a szlovén BIG SEE Awards díj átadóját azonos hétvégén tartották, a Duna Hajók ügyvezetője, Győrffy Péter és felesége, Győrffy-Domokos Szilvia vette át az elismerést a Cabinért déli szomszédunknál, míg a vállalkozás új típusát, a Kadétot Budapesten Lakasz Péter tulajdonostárs és Jakus Tamás állíthatta ki.
  • Az új fejlesztés, a Kadét letisztult stílusú, fából épített hajó a mediterrán tengerpartot, ott is elsősorban a Francia Riviéra hangulatát idézi.

A Kadét a Néprajzi Múzeum előtt

„Óriási megtiszteltetés és élmény volt, hogy a Magyar Formatervezési Díj zsűrije felkért bennünket arra, hogy a Budapest Design Hét megnyitójára vigyük el a Kadétot. A Néprajzi Múzeum modern, tekinteteket vonzó épületében tartott nyitóünnepség a dizájnhét egyik legnépszerűbb eseménye volt. Így rengetegen látták a hajónkat” – mondta el lapunknak Jakus Tamás.

A letisztult stílusú, fából épített hajót lapunk munkatársai is alaposan szemügyre vették a győri műhelyben, s minden túlzás nélkül írhatjuk, hogy a mediterrán tengerpartot, ott is elsősorban a Francia Riviéra hangulatát idézi. A Kadétot két forduló után a Magyar Formatervezési Díj szakmai zsűrije az idei legjobb pályázatok közé emelte, így válogatták a kiállított művek közé. A hajó első változatát elektromos motorral fejlesztették ki, ám hamarosan bemutatják a benzinmotoros verziót is.

A győri hajóépítő műhely új fejlesztését, a Kadétot a Néprajzi Múzeum előtt állíthatták ki a Magyar Formatervezési Díj megnyitójának apropóján. A felvételen Lakasz Péter tulajdonostárs és Jakus Tamás.

A Cabin sikere Szlovéniában

A szakmailag elismert nemzetközi BIG SEE Awards díjra összesen 21 országból érkeztek pályamunkák a szlovén fővárosba. A rangos mezőnyben nyerte a győri műhely első modellje, a 6.1 Cabin a BIG SEE nemzetközi díját termékdesign kategóriában. „Eleinte alig akartuk elhinni, hogy Magyarországról mi érdemeltük ki ezt az elismerést. Különösen annak tükrében, hogy a Szlovéniához közeli Triesztben vagy az Isztriai-félszigeten a mindennapok állandó részei a hajók, a vízi járműveket kisebb tömegek használják az említett területeken” – tette hozzá Jakus Tamás.

Mind a Cabin, mind a Kadét esetében a hajó fedélzetei Indiából és Burmából származó teakfából épülnek. A győri műhelyből több hajó talált már gazdára. Megtudtuk azt is, hogy az egyedi tervezésű járművek fejlesztése soha nem ér teljesen véget, az építés során ugyanis a megrendelők különféle kéréseit is megvalósítják. A Cabin és a Kadét mellett pedig már a harmadik saját fejlesztésű hajó is készül. Utóbbiról egyelőre sok konkrétumot nem szeretnének elárulni, annyi tudható, hogy a két „nagytestvérnél” kisebb lesz, s a hajót kifejezetten horgászok igényeire szabják.

Huszonegy országból érkeztek pályamunkák a szlovén fővárosba a BIG SEE Awards díjra. A termékdesign kategóriában a Cabinért kapott nemzetközi díjat a Duna Hajók ügyvezetője, Győrffy Péter és felesége, Győrffy-Domokos Szilvia vette át Ljubljanában. Fotó: Patricija Brezar

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában