Végre tényleg a folyók városa

2023.06.02. 07:41

Életre kelt a sétahajózás Győrben - Mutatjuk a tarifákat - videó, fotók

Ínséges évtizedek után végre megélénkült a hajósforgalom a folyók városában. A töretlen fejlődéshez nagyobb közforgalmú kikötőre lenne szükség.

Szeghalmi Balázs

Ígéretes körülmények – Zeitler Álmos szerint a vendégkör bővül, a nyári foglalásaik biztatóak.

Fotó: Csapó Balázs

  • Közel egy éve adták át a 30 milliárd forintból épített torkolati műtárgyat a Mosoni-Dunán Véneknél. Előtte a folyók városának hajózása haldoklott, akadtak olyan nyári időszakok, amikor a sárkányhajók és kenuk lapátja is súrolta a medert.
  • Amikor a Kisalföld meghirdette népi kezdeményezését, a „Vizet a Dunába!” kampányt tizenegy ével ezelőtt, emlékezetes fotót készítettünk az alacsony vízszintről a Kossuth híd alatt. Szerkesztőségünk munkatársai és lokálpatrióták térdig érő vízben álltak sorfalat a híd alatt; a szemléletes pillanatkép akkor bejárta az országos sajtót is.
  • Ugyan kerek évtizedet kellett várni a pozitív változásra, ám az elmúlt esztendőben fellendült a hajósélet Győrben. Hajózással foglalkozó, győri beszélgetőpartnereink mindannyian ígéretesnek tartják a jelenlegi helyzetet.

Élmény az átkelés a véneki zsilipen

„1988 óta hajózunk. Rengeteget vártunk arra, hogy végre használhassuk a folyók adta lehetőségeket Győrben. Egyre többen érdeklődnek a sétahajózás iránt. Főleg az egyórás kirándulásainkat keresik sokan, de szervezünk hosszabb utakat is, akár Gönyűig. A nagy Dunáig vezető úton az átkelés a zsilipen külön élmény a véneki torkolati műtárgynál” – kezdte Templa Attila, a Zátony ügyvezetője. Utóbbi családi vállalkozás 2006 óta vezet sétahajózásokat a városban.

„Azt tapasztaljuk, hogy a Győrbe költözött családok és a turisták részéről nagyobb az érdeklődés a hajózás iránt, mint a tősgyökeres helyiek részéről. Pedig a víz szeretetét érdemes továbbadni Győrben, különösen a kicsiknek” – hallottuk.

Már nem törnek a propellerek

„Valóban ég és föld a különbség, mióta átadták a torkolati műtárgyat Véneknél, a vízszint 2,5 méteren stabilizálódott. Ez városkép szempontjából sem utolsó, s így a vendégeink sem érzik azt, hogy gödör alján hajókázunk a történelmi negyedben. A vízszintszabályozás előtt az is nehezítette a városnéző túrákat, hogy a kormányosnak gyakran szlalomoznia kellett és figyelnie a zátonyokat a vízben. A révfalui híd alatt nem volt mindegy, hogy hol haladtunk át. Ezen a szakaszon gyakran törtek a propellerek, sérültek a hajók. Szerencsére ez már a múlté” – mondta Zeitler Álmos.

A RedWater motorcsónak-kölcsönző és extrémvízisport-bázis tulajdonosa szerint a vendégkör bővül, a nyári foglalásaik biztatók. Igaz, továbbra is szükség van a győri hajózási lehetőségek népszerűsítésére, a kikötői infrastruktúra fejlesztésére. Az e-motorral szerelt hajók hódításának az szab gátat, hogy jelenleg nem biztosított az aksik újratöltése a rakparton.

Kell egy nagyobb kikötő

Hasonlóan vélekedik Horváth Zoltán, a szintén győri Szálka Hajó tulajdonosa. „Győrben óriási múltja van a hajózásnak, a XIX. század végén évente több mint 400 gőzhajó fordult meg a városunkban, amelyek többnyire gabonát szállítottak. Már csak ezért is örömteli, hogy esély nyílt a hajózás reneszánszára. Ahhoz, hogy a fejlődés töretlen maradjon, két dolog nélkülözhetetlen. Egyrészt nagyobb közforgalmú kikötő létesítése, ezt célszerű volna a Dunakapu tér szomszédságában kialakítani.

Ha ez megvalósulna, akár a Bécs és Pozsony között menetrend szerint közlekedő, modern katamaránok is útba ejthetnék Győrt. Tudomásom szerint erre vannak már tervek. Emellett érdemes volna reklámozni, hogy újra élmény a hajózás Győrben, csodálatos a látvány a Mosoni-Duna vagy a Rába közepéről a folyók városára” – hallottuk Horváth Zoltántól.

Csodás kilátás nyílik a Belvárosra a Mosoni-Dunáról és a Rábáról. Fotó: Szálka Hajó

Tarifák

Győrben egyre színesebb attrakciókat kínálnak a hajózással foglalkozó vállalkozások. A kínálat a borvacsoráktól a jogosítvány nélkül vezethető hajók kölcsönzésén át az idegenvezetéssel egybekötött túrákig terjed. Átlagos, egy órán át tartó sétahajózás gyerekeknek 2500-3000, a felnőtteknek 3000-3500 forintba kerül.

A stabilizált vízszinten élvezetesebb és biztonságosabb is a hajózás.
Fotó: Csapó Balázs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában