Roto csoport

2022.12.09. 13:53

Ablak a tóra, ablak a világra - a lövői telephely kiemelt szerepet játszik

A Kisalföld újságírója is részt vett a Roto Csoport nemzetközi sajtónapján, amit minden évben másik helyszínen tartanak. Ezen az eseményen első kézből ismerhettük meg a Lövőn és Sopronban több száz dolgozót foglalkoztató, így több száz környékbeli családnak megélhetést biztosító vállalkozás eredményeit, vezetőinek elképzeléseit.

kisalfold.hu

A tavon hajózva mutatták be a különleges nyílászárórendszert. Fotók: Tama István

A nemzetközi sajtónapot Németországban, Münchentől délre, a Tegernseenél, a festői Rottach-Egernben rendezték, ahol 15 ország újságírói vettek részt az eseményen személyesen vagy online.

A németországi sajtónap előtt lehetőségünk volt betekinteni Kocsis Ernő ügyvezető igazgató és László Sándor értékesítési vezető meghívására a lövői gyár működésébe. Itt a legérdekesebb közvetlen tapasztalat az volt, hogy a valóságban sok minden egy kicsit más, mint a tévében. Még a tudományos csatornákon oly népszerű, „Hogyan készült?” címmel futó gyárbemutatók sem adják vissza annak a valóságát, amikor egy stancoló présgép hatalmas erővel és dinamikával a kívánt formára alakít egy acélszalagot.

A gyár működése egy külső szemlélő számára is áttekinthető, rendezett, köszönhetően a fejlett mérnöki megoldásoknak, a korszerű berendezéseknek, illetve nem utolsósorban az úgynevezett Lean szemléletmód általános alkalmazásának. Az üzemekben kitett képernyőkön keresztül valós időben követhető minden esemény, és vannak monitorok, ahol például a soron következő vállalati véradásra buzdító felhívás látható.

 

A sajtónapon a Roto munkatársai igazán kreatív módon mutatták be legfontosabb fejlesztéseiket és a helyszínt: a hegyekkel körülölelt tavon hajózva láthattunk egy víznek és levegőnek különlegesen ellenálló nyílászárórendszert, az új lapostető-ablakot a konferencia-központ melletti téren prezentálták, míg a tóparti pavilonban a régi ablakok felújítását végző üzletáguk munkáját szemléltették. Érdemes megjegyezni, hogy Németországban is egyre többen döntenek a régi felújítása mellett az új dolgok vásárlása helyett.

Másnap a Seeforum színpadáról a vállalat vezetői osztották meg az elmúlt időszak eredményeit, és optimista, növekedést prognosztizáló terveiket a következő időszakra. Az előadások kulcs- szava a rugalmasság volt, ami a jelenlegi helyzetben a sikerhez elengedhetetlenül szükséges stabilitást adja, és amely miatt többek között a lövői telephely is kiemelt szerepet játszik a cégcsoport életében.

A tavon hajózva mutatták be a különleges nyílászárórendszert. Fotók: Tama István

Az előadásokon elhangzó sok százalék, euró és mutatószám mellett talán a sajtónap legfontosabb üzenete a térségünkben dolgozó munkavállalók számára az volt, amikor az esemény zárszavában dr. Eckhard Keill, a Roto Holding vezetője ismertette a cég filozófiáját meghatározó megállapítást, miszerint mindenki úgy foglalkozzon a munkatársakkal, ahogy vele szeretné, hogy foglalkozzanak. Ez a szemléletmód amúgy a magyarországi gyár mindennapjaiban is érzékelhető.

Talán nem is gondolnánk, hogy mennyi alkatrész, mennyi ember munkája kell ahhoz, hogy kinyithassunk egy ablakot vagy arrébb tolhassunk egy erkélyajtót. Ez a sajtónap megmutatta, hogy érdemes ebben a tekintetben is egy kicsit másként kinézni egy ablakon, egy kicsit másként látni a világot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában