Nyaralunk-e ősszel?

2022.10.09. 08:53

Főként az idősebbek utaznak ősszel – Lapunk utánajárt, hogy hová

Iskolakezdés után kevesebb család utazik, helyettük inkább az idősebb korosztály „nyaral”. Népszerű ilyenkor Törökország és Egyiptom. Idén különösen érdemes volt a first minute utakra foglalni, mert az árak folyamatosan emelkednek.

kisalfold.hu

Fotóillusztráció: MW-archívum

Fotó: Karnok Csaba

  • Az elmúlt évek tapasztalatai szerint az év egyik legerősebb hónapja a szeptember – állítja Németh Rudolf, egy mosonmagyaróvári utazási iroda vezetője. Meg is indokolja: már nem kell tartani a nyári kánikulától, a tengerek azonban kellemes hőmérsékletűek.
  • Ősszel népszerűek a külföldi körutazások is – hangsúlyozta Németh Rudolf mosonmagyaróvári utazásiiroda-vezető.
  • Visszatért a buszos utazások népszerűsége is. A turisták szívesen vesznek részt rendezvényen is.

Ár-érték arányban Egyiptom a legjobb lehetőség

– Sokan már first minute akcióban lefoglalták a külföldi utazásokat, melyekből idén többet kínálunk, mint tavaly vagy tavalyelőtt, de nem haladja meg a 2019 előtti szintet. A régióban van fizetőképes kereslet is. A szolgáltatások színvonalának köszönhetően piacvezető Törökország, ott egyébként a februári foglalásokhoz képest duplájára nőttek az árak. Ár-érték arányban Egyiptom a legjobb lehetőség, ott már 450 ezer forintért két ember all inclusive szolgáltatást kaphat egy hétre. Népszerű még Kréta és Rodosz, Dél-Ciprus erősödik, jó a színvonal Észak-Cipruson is, ahol török típusú szállodákat találunk, csodás tengerpartokkal. Kedveltek még ilyenkor a Kanári-szigetek is 25–28 fokos hőmérséklettel, de Domikában is átélhetjük a mediterrán életérzést, utóbbi helyen harmincszázalékos drágulás figyelhető meg – sorolta az utazásiiroda-vezető.

A „Hegyi doktor” nyomában

– Szeptembertől rendszerint csökken a családos utazások száma, ilyenkor inkább az idősebb korosztály indul útnak – mondja Krisch Magdolna, a soproni Escort Tourist tulajdonosa. Jellemző, hogy üdülési célpontnak olyan helyet választanak, ami két-három, esetleg négyórás repüléssel elérhető. – Idén sok törökországi utat értékesítettünk, ami a legkedvezőbb ár-érték aránynak köszönhető. Visszatért a buszos utazások népszerűsége is, ezeknél a látnivalók megismerése mellett szívesen vesznek részt az utasok egy-egy rendezvényen is, de a tv-sorozatok helyszíneit is keresik. A „Hegyi doktor” nyomában járó utazást idén már négyszer indítottuk el.

Népszerű hazai fürdővárosok

A Szallas.hu közleménye szerint az emberek augusztus 30-ig 42 százalékkal több foglalást tettek meg az őszi időszakra belföldre, mint tavaly, ezzel addig 76 százalékkal nőtt a bruttó szoba- árbevétel. Országos viszonylatban egy főnek egy éjszaka átlagosan 11.200 forintba kerül, ami körülbelül 10 százalék körüli növekedés 2021 hasonló időszakához képest. A legnépszerűbb úti célok hazánkban: Eger, Gyula, Hévíz, Hajdúszoboszló és Zalakaros. Felmérésük szerint a megkérdezettek 43 százaléka tart a koronavírus-járvány újabb hullámától, 29 százalékuk fél attól, hogy a növekvő rezsiárak miatt kedvenc szálláshelyük bezárásra, szünetelésre kényszerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában