Nyeregben a megyei szállások

2022.07.05. 05:11

Hírgrafikán mutatjuk, hogy Győrben vagy Sopron adtak ki több vendégéjszakát az utóbbi években

A világjárvány okozta csökkenés után érthetően reneszánszukat élik a vidéki szállások Győr-Moson-Sopron megyében, miközben a tavalyi felpezsdülés kitart idén is. Ha a tendencia nem vesz 180 fokos fordulatot, Győrben szinte biztosan újra átlépi a vendégéjszakák száma a 200 ezret, míg Sopron elérheti vagy megközelítheti a 200 ezres határt év végére. Bár a kisalföldi megyeszékhelyen közel 30 ezerrel több vendégéjszakát adtak ki, mint Sopronban, a megyei járásokat tekintve a leghűségesebb magyar város és térsége közel 35 ezer vendégéjszakával előzi meg Győr környékét.

Szeghalmi Balázs

Pillanatkép a hegykői kempingből. A Sopronhoz közeli, festői szépségű településen tavaly több mint 56 ezer vendégéjszakát töltöttek a vendégek, akiket főleg a falu termálfürdője vonz. Felvételünkön Reinhard és Anita Juda, akik a németországi Hannoverből érkeztek az Alpokaljára pihenni. Fotó: Máthé Daniella

  • Bár országosan néhány helyen mutatnak csökkenést a belföldi turizmus adatai, Győr-Moson-Sopron megyében eddig nem tapasztalható visszaesés. Sőt.
  • Két megyei kistelepülésen, Hegykőn és Lipóton például több tízezren kapcsolódtak ki a múlt évben.
  • Jól alakul az idei szezon is.

Megyei kistelepülések a csúcson

A fejlődés a mosonmagyar­óvári járásban is szembetűnő; itt a vendégéjszakák száma átlépte a 153 ezret tavaly. Falvak nagy vonzerővel A nagyvárosok mellett mindhárom térségben akadnak olyan kistelepülések, amelyek hajtóerői a turizmusnak. A Szigetköz szívében, Lipóton több mint 35 ezer vendég­éjszakát számláltak 2021-ben.

Csak viszonyításképp: Mosonmagyaróvár 67.513 vendégéjszakával zárt a múlt évben. Lipótot is túlszárnyalja a szintén termálfürdőjéről híres Hegykő. A festői faluban tavaly több mint 56 ezer vendégéjszakára vettek ki szállást a pihenni vágyók, míg a szintén a Soproni járáshoz tartozó Fertőrákoson, Kópházán és Röjtökmuzsajon egyaránt átlépte a 8 ezret ez a szám. A Győri járásban a megyeszékhely után a legtöbben Töltéstavára (10.021), Győr­újbarátra (8176) és Gönyűre (5828) érkeztek.

Emelkedő pályán

„Az adatok alapján a hazai turizmusban növekedés tapasztalható az elmúlt két évhez képest, az orosz–ukrán háború és a gazdasági körülmények ellenére is” – kezdte dr. Happ Éva. A Széchenyi-egyetem Gazdaságtudományi Kar Turizmus Tanszékének vezetője szerint a 2019-es szintet 2023 előtt nem éri el a hazai idegenforgalom teljesítménye, de főként a belföldi turizmus révén a vendégforgalom tovább nő.

„A megyében két turisztikai térség is található, ahol mind a vendégek, mind a vendégéjszakák száma nőtt az előző év hasonló időszakához képest. A Győr–Pannonhalma térségben (hivatalosan ide tartozik a Szigetköz is – a szerk.) a belföldiek voltak kissé többségben, a forgalom 53 százalékát ők tették ki májusban. A térség leglátogatottabb települései a vendégéjszakák szerint Győr, Mosonmagyaróvár és Hegyeshalom. A Sopron–Fertő turisztikai térségben is a belföldiek voltak döntő többségben, a vendégek 68 százalékát hazai utazók tették ki tavasz végén. A térség leglátogatottabb települései jelenleg Sopron, Hegykő és Fertőrákos” – tudtuk meg dr. Happ Évától.

Vízi paradicsom - A Szigetközben évről évre egyre többen eveznek. Fotó: Csapó Balázs

Győri vendéglátós-­szemmel

„Szerencsére szépen jönnek a foglalások. A győri fürdő jelenleg zárva van korszerűsítés miatt, mi is várjuk, hogy újra megnyisson, hisz a korábbi vendégforgalomban fontos szerepet játszott a szállodánk és a fürdő közelsége.

A rendelkezésre álló ötven szobánkat akkor tudjuk kiadni nagyrészt, amikor egy-egy hétvégét színes rendezvénysorozat – Győrkőc, Szent László Napok – kísér. Egyre több csapatot is fogadunk, a sportolók főként edzőtáborozni jönnek a városba” – mondta Dudits Gergely, a győri Révész egyik tulajdonosa.

A felújított apátsági major is sok vendéget vonz nyáron Pannonhalmára. Fotó: Kisalföld-archívum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában