Érdemes folytatni a védekezést

2022.10.11. 18:04

Bevált a csali - Kevesebb a légy, szebb a dió a soproni kísérleti kertekben

Eredményes volt idén a dióburok-fúrólégy elleni védekezés, a kártevők száma az előző évekhez képest csökkent. A siker a kellő odafigyelésnek, a kitartásnak és a megfelelő időpontokban történő permetezésnek köszönhető.

Bódvai Ildikó

Dr. Varga Mária és a kísérletben részt vevő Rátz Valter kerttulajdonos is arra biztatja a termelőket, hogy jövőre is folytassák a védekezést a dióburok-fúrólégy ellen. Fotó: Szalay Károly

A nyugati dióburok-fúrólégy hazai megjelenését követő években a csonthéjas termesztése válságba került. A kártevő tömeges felszaporodásával, az évről évre növekvő kártétellel a hazai diófák kivágása reális veszéllyé vált. 

– Elhatároztuk, hogy mi nemcsak reménykedünk, hanem megoldást is keresünk a fáink megmaradásáért – mondta el lapunknak dr. Varga Mária növényvédelmi szaktanácsadó. 

A növényvédő szert nem használók az Artis Pro mikrobiológiai készítménnyel a kártevő áttelelő báb alakja ellen igen jelentős eredményt értek el. Ezt a kezelést június első felében volt célszerű elvégezni. 

– A legyek tömeges rajzása idején, július 15–25-től szeptember közepéig két módszert alkalmaztunk. Rovarölő szerrel permeteztünk, vagy a vegyszert úgynevezett csalianyaggal, Combi-Protec hatásjavító készítménnyel társítottuk. A permetezéskor fontos a technológiai fegyelem betartása! A megfigyeléseket tizenkét helyszínen végeztük. Kiemelten jó eredményt mutatott a csalitechnológia, aminek alkalmazása alig 5 százalékos fertőzöttséget eredményezett. Sokan észleltek hasonlóan csekély fertőzöttséget a telefonon bejelentkezők között, ők 10–20 százalékos érintettségről számoltak be – tette hozzá a szakember. 

A kedvező eredmények eléréséhez fontos a rajzás kezdetének és az első tömeges repülés idejének minél pontosabb meghatározása, valamint a felhasznált készítmények és a technológiai előírások maradéktalan betartása. A dióburok-fúrólégy megjelenésének időpontjában lehetnek eltérések az egyes helyszíneken, ezért lényeges a második, esetleg a harmadik permetezés idejének körültekintő kijelölése. Amennyiben ezekre az eredményességet befolyásoló tényezőkre odafigyelünk, nem marad el a siker. 

– Diófáink jövője a mi kezünkben van, ezért arra biztatok mindenkit, hogy 2023-ban is alkalmazzuk a bevált módszereket. A nyugati dióburok-fúrólégy egyedszáma a 2016–2021-es időszakhoz képest már csökkenő tendenciát mutat – biztatott a védekezésre dr. Varga Mária. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában