Gazdaság

2022.08.04. 13:27

Győr-Moson-Sopron megyéből is segítik a bajba került gazdákat

Fogytán a takarmány az ország keleti részén élő állattartó gazdáknál. Megyénkből is számíthatnak segítségre, van, aki ingyen küld az Alföldre gabonát.

Cs. Kovács Attila

Az alföldi gazdák kilátástalan helyzetben vannak, minden szem gabona segíthet rajtuk. Kovács Zoltán és családja Koroncóról küld adományt a bajbajutottaknak. Fotó: Csapó Balázs

Nagy bajban van a magyar mezőgazdaság. Rendkívüli aszály sújtja az ágazatot, vannak területek, melyeken teljesen megsemmisült a termény. A legnagyobb gondokat a Tiszántúlon okozza az időjárás. Olyan állattartó telepről is beszámolnak a híradások, ahol az állomány ebben az évben még nem látott friss füvet. „Már a téli takarmánnyal etetünk” – mondta a Kisalföldnek az agrárkamara Heves megyei elnöke.

Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán arról beszélt, hogy a búzánál 25 százalékos terméskiesést regisztráltak. A kukorica viszont az Alföldön és Közép-Magyarországon jelentős területeken megsemmisült. A keleti országrészben kisültek a gyepek, a gazdák nem tudnak kaszálni és legeltetni. „A helyzet rendkívüli, az Alföldön tragikus” – jelentette ki a miniszter. A termelők arra kényszerülnek, hogy vásárolt és messzebbről szállított takarmánnyal etessék az állományukat. Nagy István bejelentette: a bajba került gazdák számára 3 milliárd forint összegű takarmányszállítási támogatási keretet biztosít a kormány. 

A télit etetik 

Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei elnöke a Kisalföld érdeklődésére kifejtette: az állattenyésztők helyzete kilátástalan. A tömegtakarmány ára az egekbe emelkedett, de a széna, szalma, kukoricaszilázs, szenázs beszerzése gyakorlatilag így is lehetetlen. 

– Már a téli takarmányt etetik az állattartók, a készletek december elejéig tartanak ki. Egyeztettünk a nyugat-dunántúli kollégákkal, Németh Gergely elnöktársammal, és a Magosz vezetése, illetve az Agrárminisztérium is támogatta javaslatainkat. Így többek között létrejött egy hárommilliárd forintos alap, amely a takarmány szállítási költségeit biztosítja Kelet-Magyarországra – fejtette ki Szendrei László. – Az itteni gazdák nagyon hálásak minden segítségért, a nyugat-magyarországi összefogásért.

A hevesi elnök kérdésünkre megerősítette: nem adományt kérnek, hanem piaci árat fizetnek a takarmányért. Az ingyenes felajánlások pedig további erőt adnak nekik. Németh Gergely, a kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke saját családi gazdaságukból is ajánlott fel tömegtakarmányt: harminchektárnyi kukoricaszár felbálázását teszi lehetővé földjein rászoruló gazdáknak. 

A keleti országrészbe állami támogatással szállíthatják a gazdák a takarmányt. A falugazdászok regisztrálják a többletet. Felvételünkön Kovács Zoltán. Fotó: Csapó Balázs

Felmérik a mennyiséget

– A falugazdász kollégák feladatként kapták a készletek, a többletek felmérését. A mi megyénk olyan helyzetben van, hogy tudunk adni és a gazdatársak hajlandóak is segíteni. Nagyon örülünk az ingyenes felajánlásoknak, de elsősorban az értékesíthető mennyiséget regisztráljuk. Odafigyelünk arra is, hogy kiszűrjük a nyerészkedőket, tehát szigorú eljárása lesz a takarmány összegyűjtésének és kiosztásának is – mondta Németh Gergely.

Az ország keleti felének jajkiáltását és segítségkérését meghallották a megyei gazdák és felajánlották támogatásukat.

Kötelesség a segítség

A kezdeményezéshez az elsők között csatlakozott a koroncói Kovács-gazdaság. „A vártnál is több búzánk és árpánk termett, ami az általunk használt földterületet tekintve már komoly többletet jelent. Természetes, hogy segítünk” – mondta a Kisalföldnek Kovács György, a családfő. Megjegyezte: ingyen ajánlanak fel gabonát alföldi társaiknak. „Nem mondok számokat, de tisztességes mennyiséget adunk a sajátunkból. Ilyen nagy bajban még soha nem volt a mezőgazdaság, kötelességünk segíteni, ha tudunk” – véli Kovács György. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában