Monitoroztak, fotóztak, permeteztek

2022.06.13. 07:26

Drónok a mezőgazdaságban - Mosonmagyaróváron versenyeztek a pilóták

A Széchenyi István Egyetem és az Edutus Egyetem az ABZ Drone segítségével hagyományteremtő szándékkal rendezte meg az Edu Agro ­Drone Cup mezőgazdasági drónversenyt Mosonmagyaróváron, a Széchenyi István Egyetem tangazdaságában.

kisalfold.hu

A Széchenyi István Egyetem és az Edutus Egyetem Edu Agro Drone Cup mezőgazdasági drónversenye Fotó: Csapó Balázs

Fotó: Csapó Balázs

A verseny megnyitóján Kovács Attila József, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kar dékánhelyettese köszöntötte a versenyzőket. A megmérettetésen a résztvevőknek különböző feladatokat kellett teljesíteniük, amelyek végrehajtásakor a drónokat kezelő versenyzőket profi szakemberek felügyelték. 

Először egy szakmai tesztet kellett kitölteniük, frissítették elméleti ismereteiket a drónok, a szabályozások, illetve a növényvédelem és mezőgazdaság területén. A versenyen kiderült az is, hogy mennyire tudnak pontos ortomozaik képeket csinálni az iparban használatos szoftverek segítségével, valamint, hogy mennyire ügyesek az automata repülési tervek összeállításában és mennyire jó pilóták. 
A rendezvény célja az volt, hogy a program egyszer országos versennyé nője ki magát, ezzel is népszerűsítve az agráriumban végbemenő digitalizációt és robotizációt. 

Kivételes koncentrációt igényeltek a feladatok a csapatoktól. Fotó: Csapó Balázs

– A Széchenyi István Egyetem tangazdaságában alakítottunk ki pályákat. A drónok használata egyre elterjedtebb a mezőgazdaságban, egyre több funkciót látnak el. Elsősorban feltérképező, monitoringfeladatokra használják, kamerákkal, akár hőkamerákkal, ezenkívül pedig különböző beavatkozásokra – emelte ki dr. Teschner Gergely, a rendezvény egyik szervezője. 

A versenyzők a kamerákkal felszerelt drónokkal a kukoricaföld felett szálltak és megközelítették a számukra elrejtett kisebb ábrákat, amelyek növénybetegségeket, azok kezelési módját tartalmazták. Kézi repüléssel ismerhették fel a betegséget és adhattak helyes megoldást azok kezelésére. Egy másik területen ortomozaik fotókat készítettek, szintén a növények betegségeiről. Adatokat, információkat gyűjtöttek, végül pedig egy permetező drónnal kezelték a növények betegségeit. 

Bíróként vett részt a versenyen Keczer Máté, az ABZ Drone Kft. műveleti vezetője, a biztonságos repülési jellemzőket vizsgálta. 
A résztvevők kora délután előadást hallgathattak meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában