fenntartható divat

2021.09.24. 15:34

Új életet ad a ruháknak Molnár Alexandra Sopronban

Cipőkészítés során keletkező bőrhulladékot felhasználva fiatalít meg régi ruhadarabokat Molnár Alexandra Sopronban. A dizájner megmutatta divatos ruháit, és megosztotta történetét az olvasókkal.

Etzl Edgár

A rohanó divat világban megunt ruhadarabjainkat gyakran egyszerűen kidobjuk vagy eladjuk, esetleg eladományozzuk. Pedig egy kis ügyességgel könnyen életet lehet lehelni egy régi darabba, ami által a környezetet is kevésbé terheljük.

Ezen az ügyön fáradozik Molnár Alexandra formatervező is, aki bőr- és textilhulladékokat dolgoz fel használt ruhák megfiatalításához. Fotini nevű márkája legújabb kollekciójának darabjai nemrég érkeztek meg a környezettudatos magyar dizájnerek munkáit felvonultató soproni OMG Designer Store-ba, ahol mesélt az olvasóknak a ruhák megmentéséről.

Sikere az interneten kezdődött, eleinte ruhák élettartamát megnövelő tanácsokat osztott meg egy internetes blogon keresztül.– A minőségi bőröket, amiket a farmerdzsekik hátára varrok, gimnáziumi osztálytársamtól, a szintén soproni kötődésű Scherfel Nórától, a Mandragora Design cipőtervezőjétől szerzem be – mondta Alexandra, aki szerint a cipőkészítés során sok bőrhulladék keletkezik, amit pusztán méretei miatt nem lehet már felhasználni újabb lábbelikhez. Ezek a visszamaradó anyagok viszont kiválóan megfelelnek arra, hogy más ruhadarabokat díszítsenek velük.

Alexandra négyféle női alakot formázó mintát tervezett, melyeket különféle textúrájú anyagokból is el tud készíteni. – Mivel Nóra is nagyon környezettudatos, odafigyel arra, hogy kevés hulladékot termeljen. Emiatt csak kevés bőrt kapok tőle, így limitált számban készülnek a felújított farmerdzsekik is. Talán ettől egyedibbek is lesznek a felújított ruhák, mivel nincs két egyforma darab – tette hozzá.

Alexandra korábban budapesti televízióknál dolgozott, Sopronba való visszatérése után tanult az Alkalmazott Művészeti Intézetben. Sikere az interneten kezdődött, eleinte ruhák élettartamát megnövelő tanácsokat osztott meg egy internetes blogon keresztül. – Gyerekkoromban testvéreimmel vékony alkatúak voltunk, amikor ruhát kaptunk, többnyire nem volt jó ránk – mesélte nevetve a dizájner, akinek édesanyja igazította méretre a ruhákat a családban. Alexandra a koronavírus-járvány idején rátalált édesapja régi ingére. Nem akarta kidobni, ezért inkább nőies fazonúvá alakította, amivel nagy népszerűséget ért el az olvasók körében.

Azóta nemcsak tervezi a ruhákat, de az alapszintű varrás oktatásával is küzd az olcsó, divatos ruhadarabokat kizsákmányoló körülmények között előállító „fast fashion” ellen, ami az egyik leginkább környezetterhelő iparág.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában