Győr 750

2021.02.20. 09:05

Kisült Győr ünnepi kenyere – videó, fotók

A Pedró Pékséget kértük fel arra, készítsük el közösen Győr szabad királyi városi rangjának 750. évfordulója alkalmából Győr kenyerét. „A legjobb kenyeret szeretnénk adni a városnak, amely a jeles évfordulónak emléket állítva régi technikával készül. Ízében és küllemében pedig gondolatban is a barokk belvárosba röpít” – mondta Vajda Péter, a Pedró Pékség ügyvezetője.

Simon Roberta

20210218 Győr A szerkesztőség a Pedró Pékséget kérte fel, hogy süsse meg Győr szabad királyi városi rangjának 750. évfordulója alkalmából Győr kenyerét a Kisalföld számára. Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld

Forrás: Nagy Gábor

Fotó: Nagy Gábor

Régi, kovászolt technika

Fontos volt számunkra, hogy ne csak ízében legyen jó, de küllemében is szép, tetszetős kenyeret adjunk Győrnek, amely tükrözi a várost. A másik kikötés az volt, hogy régi, kovászolt technikával készüljön, élesztő hozzáadása nélkül – mondta a Kisalföldnek Vajda Péter, a Pedró Pékség ügyvezetője.

Ízjegyek

– Az anyakovásszal készült kenyér előállítása sokkal nehezebb, bonyolultabb, viszont százszor jobb minőségű végterméket kapunk általa. Az elkészítési idő is hosszabb az átlagosnál, csak a kovászolás három napig tart, és plusz egy nap a tészta formázása, díszítése, majd a sütése. A lassú kelési folyamatnak köszönhetően nagyobb lyukakat láthatunk a félbevágott, megsült vekniben, mint a kovászos-élesztős verziónál – fejtette ki Mészáros Róbert, a téti pékség vezetőpékje.

Az ügyvezető szerint a csak vadkovásszal készült kenyerek, így a Győr 750 vekni íze is édeskésebb, gyümölcsösebb aromájú, kevésbé savas. A héja karamellát idéző ízjegyeket hordoz és vastagabb az átlagos búzakenyereknél. Ha egy átlagos fehér kenyér háromféle ízjegyet hordoz, akkor a Győr 750 tízet.

Bástyamintát égetnek a kenyér aljára

– A vadkovászos technológiának köszönhetően lágy struktúrájú tésztát kapunk, mely kiemelt bánásmódot igényel. A gömbölyítéskor megpróbálunk minél több levegőt a tésztában tartani, majd a hosszformázásnál tompa végű formára igazítjuk. A szakajtóba textilalapú, önmagában négyzetrácsos mintájú konyharuhába csavarva tesszük, ami a győri macskaköveket idézi. A szitanyomat a jó lisztezésnek köszönhetően a sütés után is megmarad – sorolta Mészáros Róbert.

A szoros kendőbe csomagolást követően ötven percig pihentetik, majd a négyfokos hűtőkamrában érlelik tovább a tésztát. Az anyakovásszal készült kenyér díszítésében a kisalföldi tájat idézi, amiről köztudott, hogy a legjobb búzák egyikét adja. Ennek jelképeként a vekni bal oldalára egy búzakalászt metszenek, a jobb oldalára pedig fél hasadékot vágnak. Dr. Dézsi Csaba András polgármester kérésére a frissen sült kenyerek aljára forró vassal a győri vár jelképét, egy bástyamintát égetnek.

Helyi alapanyagok

– A kovászolás szenvedély, de leginkább kenyérkészítési különlegesség. Ez a terméktípus minden más élesztővel készülttől különbözik, összehasonlíthatatlan ízvilágában, állagában és eltarthatóságában. Az igazi vadkovászos kenyérben nincs más, mint: liszt, víz és só. E három összetevő természetes egysége évszázadok óta garanciája a tökéletes kenyérnek – emelte ki az ügyvezető.

A Pedró Pékségnek fontos, hogy helyi alapanyagokból dolgozzon, Győr kenyere is a jól bevált celldömölki malom három különböző fehér lisztjéből készül. – Nem az összetevőkön van a hangsúly, hanem azon a technológián, ahogyan azt a pékjeink a szaktudásukkal készítik. A vadkovásszal készült kenyerek esetében a pékeknek meg kell birkózni azzal is, hogy olyan végeredményt érjenek el, amilyet megálmodtak. Ez nálunk sem volt másképp, hosszú hetek, hónapok állnak a kikísérletezés mögött, megannyi tésztadagasztás és sütéspróba. Még most sem mondhatom, hogy százszázalékos a kenyér. Van még mit csiszolni. Ezért úgy döntöttünk, hogy szakmai véleményt kérünk, Werli Józsefre esett a választásunk, akit a Kisalföld Kenyere állandó zsűritagjaként már jól ismerünk – zárta Vajda Péter.

Vajda Péter, a Pedró Pékség ügyvezetője így kezdi a formázást.

Győr 750 torta

Az önkormányzat pályázatot írt ki, amelynek keretében keresik azt a tortát, amely méltó lesz arra, hogy elnyerje a „Győr 750 születésnapi torta” elnevezést. Pályázók lehetnek győri szék­hellyel rendelkező cukrászműhelyek, cukrászdák és egyéb vendéglátó-tevékeny­séget folytató vállalkozások, valamint egyéni vállalkozók. Magánszemélyek – egyéni vállalkozók kivételével – a pályázaton nem indulhatnak.

Minden pályázó legfeljebb két – egy hagyományos és egy „nem hagyományos – mentes” alap­anyagokból készülő –, kreatív ötlet alapján megvalósított, lehetőleg magyaros ízvilággal, jubileummal vagy Győrrel összefüggésbe hozható tortával nevezhet. Pályázni kreatív új ötlet és saját recept alapján készített tortával lehet, mellyel más pályázaton még nem vettek részt, a fogyasztók számára korábban még nem volt elérhető. További részletek a gyor.hu oldalon találhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában