Az Úr útját választották

2021.08.07. 15:57

Az elköteleződés ünnepére emlékeztek Pannonhalmán – galéria

Augusztus hatodika nagy ünnep a bencés rend számára. Hagyományosan ez a rendbe újonnan jelentkezők beöltözésének ideje, amely azt fejezi ki, hogy a jelentkező meghallotta Isten hívását és elköteleződik az egyházi hivatás mellett.

Simon Judit

Fotó: Huszár Gábor

Fotó: HUSZAR GABOR

Az Úr színeváltozásának napja minden évben ünnep Pannonhalmán. Ezen a napon nemcsak az új beavatottakat ünneplik, hanem megemlékeznek a testvérek beöltözési, ünnepélyes fogadalomtételi és papszentelési évfordulóiról is. A tegnapi, Szent Márton-bazilikában tartott konventmisén hálát adtak a különleges évfordulót ünneplő bencés szerzetesekért is, akikért gyémánt-, arany-, ezüst-, bronz- és vasmisét tartottak. A jubiláló szerzetesek összesen 250 év szerzetesi életet tudhatnak maguk mögött.

 

A szentmisét S. E. R. Michael August Blume apostoli nuncius celebrálta. – Olyan helyen ünnepeljük ma az úrvacsorát, ahol nemzedékről nemzedékre szüntelenül figyeltek az Úr szavára – emelte ki beszédében Michael August Blume. – Éppen ezért ma hálát adunk Istennek az öt, jubiláló szerzetes életéért és szolgálatáért. Ők hűséges és kitartó tagjaink, akik átadták magukat az Úrnak. Hűséges szerzetesi életükkel, imádságukkal és munkájukkal gazdagították a Magyar Katolikus Egyházat. A nuncius ugyanakkor kiemelte, hogy a szerzetesközösségeknek szükségük van azokra is, akik magukra öltik a rend öltözékét. Arra kérte az Urat, hogy gyarapodjon azok száma, akik meghallják a hívást az Istennek szentelt életre.

– A közösségeknek növekedniük kell, különben hamarosan teljesen kihalnak, amit már ők is szomorúan megtapasztaltak. Láthatták, ahogy számos szerzetesközösség, amely valaha virágzott, elindult azon az úton, hogy csak történelmi emlék legyen Magyarországon – emelte ki beszédében Michael August Blume.

A jubiláló testvérek

Lövey Félix (vasmise), 65 év szolgálat; Csóka Gáspár (gyémántmise), 60 év szolgálat; Várszegi Asztrik emeritus főapát (aranymise), 50 év szolgálat; Nágel Reiner (ezüstmise), 25 év szolgálat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában