Győri természeti kincskereső – Győr legöregebb fája – fotók

Pár utcányira a Mosoni-Duna partjától, a városmagban, a Rákóczi utcában él Győr legidősebb fája. Az öttörzsű, csillagalakzatot író famatuzsálem korát megszégyenítően hajtja a leveleket tavasszal, a mostani indiánnyár alatt pedig már termésével, vadgesztenyével ajándékozza a közeli lakókat.

Szeghalmi Balázs

Fotós: CSAPO BALAZS

Fotós: CSAPO BALAZS

Zöld kampány

A kisalföldi megyeszékhely csodálatos természeti környezetben fekszik, a köztudatban a város mégis inkább iparáról, épített örökségéről vagy kulturális értékeiről híres. Hogy forduljon a trend, természeti kincskeresésre hívja Olvasóinkat a Reflex Környezetvédő Egyesület.

Célunk, hogy Olvasóink ajánlásai révén összegyűjtsük azt a 20–25 győri zöldhelyszínt, ahová a helyieknek és a kisalföldi megyeszékhelyre látogató turistáknak is érdemes ellátogatniuk. Természeti értékeket folyamatosan ajánlhatnak a kisalfold.hu-n található űrlapon.

Győri természeti kincskereső

A dosszié további cikkei

Utazás Mária Terézia korába

„A fa korát nehéz egyértelműen megbecsülni, legalább 220-230 éves. Valószínűbb azonban, hogy még Mária Terézia korában (aki 1740 és 1780 között uralkodott – a szerk.) kezdte életét. A 18. század közepén a királynő rendelte el, hogy minél több fát ültessenek, botanikus kerteket alakítsanak ki birodalmában. Lehet, hogy ennek eredményét látjuk a 21. század elején. Van olyan 18. század végén készült helyi térkép, amelyen már jelölték a vadgesztenyefát” – mondta Horváth Ferenc.

A győri Reflex Környezetvédő Egyesület jelenlegi elnökének személyes kedves emléke is akad a belvárosi fáról. „1997-ben, polgári szolgálatosként kerültem a zöld szervezethez. Az első olyan reflexes akció során, melyben részt vettem, e vadgesztenyefa elhullajtott leveleit gyűjtöttük össze” – hallottuk.

Kevés védett terület, fa Győrben

Tűnjön bármennyire hihetetlennek, a vadgesztenyefa a kisalföldi megyeszékhely egyetlen helyi védettséget élvező fája. Védett természeti területből sincs sok a városban, egészen pontosan három: a Püspökvár kertje, a Bécsi úti nádas és a bácsai Szent Vid domb. A Győri Természeti Kincskeresőben bemutatott Bartók úti platánfának a Reflex tavaly szeretett volna védettséget szerezni, ám az előző városvezetés elutasította az ötletet.

Csak összehasonlításképpen: Sopronban összesen 44 védett zöld kincs (21 természeti terület és 23 fa) köti össze a múltat a jövővel. Az örökifjú győri gesztenyefának egyik ágát vihar sértette meg idén nyáron. Jó hír ugyanakkor, hogy szinte egyáltalán nincs száradt része. A leveleit aknázó moly támadta meg, ezen permetezéssel lehet segíteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!