Győri természeti kincskereső – A Bezerédj kastély parkja – fotók

A Bezerédj-kastély Ménfőcsanak ékszerdoboza – ami akkor is igaz, ha az épület nagysága, formája inkább kúriára emlékeztet –, a helyiek közkedvelt találkozó pontja.

Fotó: CSAPO BALAZS

Zöld kampány

A kisalföldi megyeszékhely csodálatos természeti környezetben fekszik, a köztudatban a város mégis inkább iparáról, épített örökségéről vagy kulturális értékeiről híres. Hogy forduljon a trend, természeti kincskeresésre hívja Olvasóinkat a Reflex Környezetvédő Egyesület.

Célunk, hogy Olvasóink ajánlásai révén összegyűjtsük azt a 20–25 győri zöldhelyszínt, ahová a helyieknek és a kisalföldi megyeszékhelyre látogató turistáknak is érdemes ellátogatniuk. Természeti értékeket folyamatosan ajánlhatnak a kisalfold.hu-n található űrlapon.

Egykoron rejtélyes kert

„Gyermekkorom dzsumbujos, elvadult, rejtélyes kertjét kitisztították. A futópályát, a játszóteret úgy építették bele, hogy megmaradtak a rangidős fák, a kastélypark-hangulat” – ajánlotta figyelmünkbe a ménfőcsanaki Bezerédj-kastélyt körülölelő zöld területet Csécs Teréz. A Csanakon élő győri könyvtáros évek óta kutatja a szóban forgó park történetét szabadidejében.

Ékszerdoboz

A Bezerédj-kastély Ménfőcsanak ékszerdoboza – ami akkor is igaz, ha az épület nagysága, formája inkább kúriára emlékeztet –, a helyiek közkedvelt találkozó pontja. A régmúltban jóval több zöldterület tartozott az uradalomhoz – a kastély szomszédságában angol kertet is ápoltak –, napjainkban ugyanakkor sikerült megtalálni az aranyközéputat, ami jól illeszkedik a modern időkhöz.

A kastély előtti parkban rendszeresen mozognak a közeli iskola diákjai – ottjártunkkor a gyerekek tanárukkal együtt fociztak –, a futópálya olyan népszerűségnek örvend, hogy még a késő esti órákban is gyakran használják. Utóbbi szabadidős mozgást reflektorok fényei segítik.

Sokak érdeme

A park ékköve a 19. század elején ültetett örökzöld fenyő. A hatalmas, „égig érő” fa magasságát megtippelni sem könnyű, panelmércével nézve akár öt emelettel is „vetekedhet”.

„Sokak érdeme, hogy ilyen szép, gondozott park fogadja nap mint nap az ide látogatókat. Ez a múltban is így volt. Már a hatvanas években a helyi TSZ munkatársai elkezdték rendbe tenni a területet, amely a második világháború után rendkívül elbokrosodott. A közösségi élet kiváló a parkban, sokan járnak ide beszélgetni barátaikkal. A sokszínű helyi életről mindent elmond, hogy még karateedzéseket is tartanak a hűs árnyékot adó fák alatt” – búcsúzott Csécs Teréz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában