Győri természeti kincskereső – „Gólyafalva” nyomában Gyirmóton – fotók

Győr kiváló néprajzkutatója, Barsi Ernő írásaiban többször nevezte „gólyafalvának” Gyirmótot.

Szeghalmi Balázs

Forrás: Csapó Balázs

Fotó: CSAPO BALAZS

Zöld kampány

A kisalföldi megyeszékhely csodálatos természeti környezetben fekszik, a köztudatban a város mégis inkább iparáról, épített örökségéről vagy kulturális értékeiről híres. Hogy forduljon a trend, természeti kincskeresésre hívja Olvasóinkat a Reflex Környezetvédő Egyesület.

Célunk, hogy Olvasóink ajánlásai révén összegyűjtsük azt a 20–25 győri zöldhelyszínt, ahová a helyieknek és a kisalföldi megyeszékhelyre látogató turistáknak is érdemes ellátogatniuk. Természeti értékeket folyamatosan ajánlhatnak a kisalfold.hu-n található űrlapon.

Széles legelők, rétek Gyirmóton

Győr „legzöldebb”, természetközeli része Gyirmót. A Győri Természeti Kincskeresőt a Holt-Marcal partjáról indítottuk, s már ekkor utaltunk a horgászparadicsomot övező széles legelőkre, rétekre. Most visszatértünk, erre nyomós okunk volt: a településrész a gólyáiról is híres. Győr kiváló néprajzkutatója, Barsi Ernő írásaiban többször nevezte „gólyafalvának” Gyirmótot.

Két évtizede még tíz fészekben éltek a gólyacsaládok

„Szép hagyományai vannak a gólyafészkeknek itt. S ez akkor is igaz, ha ma már csak két gólyapár fészkel Gyirmóton” – kezdte Peimli Piroska, a Fertő–Hanság Nemzeti Park területfelügyelője. A 2000-es évek elején még tíz gyirmóti gólyafészket töltöttek meg élettel a gólyapárok és nevelték fiókáikat az augusztusi nagy repülésig.

Aztán 2002-ben légvezetékek megszüntetése miatt áthelyezték fészkeiket, így többségük új otthon után nézett. „Valószínűleg a gólyák a korábbiakhoz képest ingatagnak érezték az új fészkeiket, s ezért döntöttek a költözés mellett” – magyarázta Peimli Piroska.

Peimli Piroska, a Fertő-Hanság Nemzeti Park területfelügyelője szívén viseli a gyirmóti gólyák sorsát, több madarat mentett már meg.

A feketególya-pár Koroncóra költözött

A két gyirmóti fészekben idén három-három fióka született; közülük az egyiket autó ütötte el. Öten maradtak, a templom tornácáról jelenleg is gyakorolják a repülést. Hatalmas út vár rájuk, augusztus huszadika környékén indulnak Dél-Európába vagy Afrikába. Szerencsére a gólyák közül egyre többen „megelégednek” mediterrán országokkal télen. Ismert a szomorú tény: egyes afrikai országokban „félkegyelműek” fegyverrel vadásszák a csodaszép madarakat.

„Tévhit, hogy a gólyák azért költöznek el nyár végén, mert fáznak télen. Elegendő élelmet nem találnak a hideg hónapokban nálunk. Elsősorban pockokkal, egerekkel táplálkoznak” – tudtuk Peimli Piroskától. Gyirmóton az ártéri erdőben élt feketególya-pár is, ők pár éve Koroncóra tették át székhelyüket. Utóbbi madarak félősebbek, mint fehér színű társaik, s főleg halakkal laknak jól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában