Őstermelők a szomszédból

2020.07.06. 13:29

Ízletesek és népszerűek a kónyi Csengettyűs sajtműhely termékei

A győri Dunakapu téri Védd a helyit, vedd a kisalföldit! vásár egyik legrégebbi termelői a kónyi Csengettyűs sajtműhely tulajdonosai. Farkas Zoltán és Vass Gabriella a kezdetektől kínálják portékáikat a fogyasztóknak. A kónyi sajtosok tizenhárom évvel ezelőtt kezdtek kecskékkel foglalkozni.

Cs. Kovács Attila

Tudatos választás

Eleinte csak saját fogyasztásra termeltek tejet és készítettek sajtot, majd a szükséges engedélyeket kiváltva őstermelők lettek. Néhány év múlva teheneket is vásároltak. A mesterséget kezdetben az internetről sajátították el, majd különböző tanfolyamokon, képzéseken vettek részt.

Zoltán időközben főállású termelő lett, Gabriella munkahelye mellett végzi el a gazdaságban adódó feladatokat. Az elmúlt tizenhárom évben sokat fejlődtek, nem csak tudásban, hanem technológiában is. Kialakították a feldolgozó helyiségeket, beszerezték a szükséges berendezéseket, van hűtőkamrájuk, érlelő pincéjük, füstölőjük. Úgy látják, egyre nagyobb az igény a termelői élelmiszerre. A vásárlók tudatosan választják ki, mi kerüljön az asztalukra.

Finomságok a kónyi műhelyből.

„Vannak még céljaink”

A Csengettyűs sajtműhelyben készülnek füstölt sajtok, érleltek, penészesek, krémsajtok. Különböző ízesítéssel kínálják termékeiket, de kapható náluk túró és joghurt, illetve vaj is. Termelői piacokon találkozhatnak velük az érdeklődők. A munka a vírushelyzetben sem állt le náluk. – A termelői piacokat nem zárták be, sőt, Nagy István agrárminiszter végig amellett állt ki, hogy ezt a lehetőséget meg kell tartani a kritikus időszakban is. Jól látta ugyanis, hogy az élelmiszer kereskedelem ebben a helyzetben az egyik legfontosabb területnek számít. Köszönet neki innen is, hiszen nehéz helyzetbe kerültünk volna, ha elvesztjük piacainkat-hangsúlyozta Farkas Zoltán.

Zoltán és Gabriella tehát ketten osztoznak a gazdaságban adódó munkákon. Hétköznapokon a sajtkészítés, hétvégén a vásárok adnak feladatot. Az állattartás nagy lekötöttséget jelent, ha pedig még feldolgozással is kiegészül, nem sok szabadidőt enged. A csengettyűsöknek sincs sok. – Vannak még céljaink. És, ami a legfontosabb, mindketten szeretjük, amit csinálunk. Azt hiszem, másként nem is lehetne, csak így, szeretetből-fogalmazta meg érzéseiket Vass Gabriella.

Farkas Zoltán és Vass Gabriella sajtjaira, tejtermékeire mindig van kereslet.

Díjeső

A Csengettyűs sajtműhely fejlődését és termékeit a szakma is elismeri. Számos díjat kaptak az elmúlt években. 2016-ban például a Magyar Sajtmustra versenyen bronzérmet kaptak, következő éven görög típusú, réteges joghurtjukat ezüstéremmel díjazták. 2018-ban ugyanott kecskesajtjukkal kiérdemelték az arany minősítést. A Magyarországi Újbor és Sajtfesztiválon két évvel ezelőtt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságának különdíját nyerték el. 2019-ben a sajtmustrán pedig Kónyi fehér elnevezésű sajtjuk ért el ezüstérmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában