Helyi érték

2019.01.18. 15:12

Hatalmas uszadékfát hozott a Rába Győrben - fotó

˝Ha ez a monstrum elindul, akkor viszi a stégeket is˝ - írta olvasónk.

kisalfold.hu

A hét elején több folyón is megemelkedett a vízszint, a Rába egy hatalmas uszadékfát hozott magával. Olvasónk aggódik, hogy a képen látható "monstrum" a stégekben is kárt tehet.

Fotó: Olvasó

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hidrológiai tájékoztatója szerint a Duna alsó-ausztriai szakaszán Kienstocknál a hét eleji vízszintemelkedést követően lassan apadó a vízjárás jellege. Az érkező vízhozam 2200 m3/s körül van. A ma reggeli osztrák előrejelzés szerint a következő 48 órában folytatódik az apadás.

"Az előző napokban Igazgatóságunk területén is kisebb vízszintemelkedés alakult ki a Dunán. A folyó ma reggel, apadó vízjárás mellett 2500-2700 m3/s körüli vízhozamot szállít térségünkben. A következő napokban lassú apadásra számítunk az átlagosnál 20-30 %-kal magasabb vízhozam értékek mellett. A folyó igazgatósági szakasza jégmentes.

 

A Rábán szállított vízhozam továbbra is az időszakra jellemző sokéves átlagérték (34 m3/s) alatti, annak közel fele. A továbbiakban érdemi változásra nem számíthatunk. A folyó térségünkben jégmentes.

Kisebb folyóinkon és vízfolyásainkon is téli kisvizes állapotok jellemzők, az időjárástól függően kisebb jegesedés előfordulhat.


A Fertő tó ma reggeli nyugalmi vízszintje 18 cm-rel marad el a mai napra érvényes téli szabályozási szinttől és 1 cm-rel haladja meg az 1965 – 2017 időszak mai napra vonatkozó átlagát. Az érvényben lévő üzemelési szabályzat bevezetése óta eltelt évek (2011 – 2017) mai napra vonatkozó átlagánál 13 cm-rel alacsonyabb ez a vízszint érték. A tóból nincs vízeresztés. Fertőrákoson ma reggel nem észleltek jeget" - olvasható a tájékoztatóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában